FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Britanija poziva UN da razmotri mjere protiv Irana

TEHERAN, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Velika Britanija pozvalaje u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri mjere protiv Irananakon što je ta država nastavila s proizvodnjom nuklearnog goriva, noiranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kaže da ćenjegova zemlja nastaviti zacrtanim pravcem.
TEHERAN, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Velika Britanija pozvala je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri mjere protiv Irana nakon što je ta država nastavila s proizvodnjom nuklearnog goriva, no iranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kaže da će njegova zemlja nastaviti zacrtanim pravcem.

Iran je u utorak uklonio UN-ove pečate s postrojenja za obogaćivanje urana i objavio da će nastaviti "istraživanje i razvoj" nuklearnog goriva, izazvavši time gnjev Washingtona, Europske unije i Rusije.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je pred parlamentom kako mu je cilj postići međunarodni sporazum u Vijeću sigurnosti UN-a koje Iranu može uvesti sankcije.

"Moramo odlučiti koje mjere poduzeti i, to je posve jasno, ne isključujemo nijednu mogućnost", naglasio je Blair.

Vojnu opciju nije izravno spomenuo, no njegova izjava čini se strožijom od one ministra vanjskih poslova Jacka Strawa, koji je u utorak rekao da vojna opcija nije na dnevnom redu Velike Britanije, a nada se i nijedne druge zemlje.

Iran ustraje u tvrdnji da je njegov nuklearni program u potpunosti mirnodopski, a UN-ovi inspektori nisu našli nijedan uvjerljiv dokaz koji bi potvrdio suprotno.

Iranski predsjednik Ahmadinedžad ne osvrće se previše na međunarodne kritike. "Iranski narod nastavit će svoj put odlučno i mudro kako bi osigurao nuklearnu tehnologiju za civilne svrhe i uopće se ne pribojava prijetnji velikih sila", rekao je Ahmadinedžad u govoru u gradu Bandar Abbasu na jugu Irana.

Još uvijek vrlo utjecajan bivši predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani smatra da bi sankcije bile uzaludne. "Nećemo odustati od prava na nuklearnu tehnologiju. Zažalit će ako nam izazovu probleme", rekao je Rafsanjani dodajući kako je najbolji put diplomacija, a ne sukob.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙