FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene prirodnog plina pale unatoč rusko-ukrajinskom sporu; cijene nafte i dalje rastu

LONDON, 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene prirodnog plina palesu u utorak u europskom elektronskom trgovanju budući su trgovci očitozanemarili rat oko cijene plina između Rusije i Ukrajine koji jezaprijetio europskoj opskrbi plinom, no cijene nafte i dalje jačajupod utjecajem takvih vijesti.
LONDON, 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene prirodnog plina pale su u utorak u europskom elektronskom trgovanju budući su trgovci očito zanemarili rat oko cijene plina između Rusije i Ukrajine koji je zaprijetio europskoj opskrbi plinom, no cijene nafte i dalje jačaju pod utjecajem takvih vijesti.

Cijena prirodnog plina smanjena je 42,5 centa, na 10,8 dolara za prostornu stopu na njujorškom tržištu, nakon što je nakratko dosegnula 10,94 dolara.

Nasuprot tome, cijena barela sirove nafte na njujorškom tržištu porasla je za 33 centa, na 61,37 dolara. Nafta Brent na tržištu u Londonu poskupjela je 35 centi, dosegnuvši 59,33 dolara.

Po riječima jednog analitičara, nastojanja ruskog plinskog monopolista Gazproma da obnavi isporuke plina pomogla su smanjiti pritisak za povećanjem cijena plina.

"Cijenu koju Gazprom traži je više-manje današnja cijena, stvar je samo u tome da su zemlje bivšeg Sovjetskog saveza godinama dobivale plin po sniženim cijenama", kazao je Victor

Shum, analitičar u tvrtki za energetsko savjetovanje Purvin & Gertz sa sjedištem u Singapuru. "To je razlog zbog kojeg se zasad ne uočavaju prevelike promjene cijena."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙