FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon dogovora Rusije s Ukrajinom

LONDON, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su nasvjetskim tržištima pale za pola dolara nakon što su Rusija i Ukrajinariješile spor oko cijene prirodnog plina, koji je dva dana izazivaoporemećaje u opskrbi Europe plinom.
LONDON, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su na svjetskim tržištima pale za pola dolara nakon što su Rusija i Ukrajina riješile spor oko cijene prirodnog plina, koji je dva dana izazivao poremećaje u opskrbi Europe plinom.

Barel sirove nafte na njujorškom tržištu pojeftinio je 44 centi, na 62,70 dolara. Cijena sirove nafte Brent na tržištu u Londonu spustila se 59 centi, na 60,76 dolara.

Ruski plinski monopolist Gazprom u srijedu je izvijestio da je postigao s Ukrajinom dogovor o isporukama plina na rok od pet godina.

Cijene nafte porasle su dan ranije za dva dolara nakon što su trgovce koji su se tek vratili s novogodišnjih praznika zatekle vijesti da je Gazprom 1. siječnja prekinuo izvoz prirodnog plina putem plinovoda koji idu preko Ukrajine nakon što je ta zemlja odbila prihvatiti četverostruko povećanje cijene plina.

Rusija je obnovila dotok plina dan nakon što su se europske zemlje potužile da su i one primile smanjene količine.

"Ovaj prijateljski sporazum vjerojatno će smanjiti premiju rizika za poremećaje u ponudi na globalnom energetskom tržištu", kazao je Darius Kowalczyk, ulagački strateg pri CFC Seymour Securitiesu sa sjedištem u Hong Kongu.

Dogovor Rusije i Ukrajine postignut je svega par sati pred hitno sazvani sastanak Europske unije o stabilnosti energetske opskrbe, uključujući i onu koja dolazi iz Rusije. Rusija ima najveće svjetske rezerve plina i drugi je po veličini svjetski izvoznik sirove nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙