FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: DSHV protiv uvođenja tzv. bunjevačkog jezika u školama

SUBOTICA, 23. siječnja 2006. (Hina) - Vojvođansko tajništvo zaobrazovanje ponovno je pokrenulo pitanje uvođenja tzv. bunjevačkogjezika u osnovne škole, iako je ta inicijativa na zahtjev Demokratskogsaveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) prošle godine zaustavljena, apokretanje tog pitanja izazvalo je negativne reakcije DSHV-a.
SUBOTICA, 23. siječnja 2006. (Hina) - Vojvođansko tajništvo za obrazovanje ponovno je pokrenulo pitanje uvođenja tzv. bunjevačkog jezika u osnovne škole, iako je ta inicijativa na zahtjev Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) prošle godine zaustavljena, a pokretanje tog pitanja izazvalo je negativne reakcije DSHV-a.

Ta stranka je u ponedjeljak objavila da je za inicijativu doznala neslužbeno i da je neugodno iznenađena što se odlučivanje o tako važnom pitanju obavlja netransparentno i mimo znanja predstavnika vojvođanskih Hrvata u pokrajinskoj administraciji.

Zbog takva pristupa "prijeti opasnost da se kroz inicijativu za uvođenje jednoga do sada nepoznatoga jezika putem izdvajanja iz hrvatskog jezika, čiji je on dijalekt, zapravo provodi proaktivna državna potpora podjeli jednoga ogranka hrvatskog naroda (Bunjevaca) u Vojvodini", navodi se u priopćenju DSHV-a.

Stranka podsjeća da su aktivnosti kojima se želi umjetnim putem od jednog regionalnog govora načiniti službeni jezik protivno i nedavno ratificiranoj Europskoj povelji o regionalnim jezicima i jezicima nacionalnih manjina, u koju tzv. bunjevački jezik nije uvršten.

"Uvjereni smo da pitanje negiranja hrvatske pripadnosti bačkih Bunjevaca i pokušaji stvaranja zasebnoga jezika od njihova dijalekta ima isključivo političke korijene, i nema nikakvo lingvističko ili pravno utemeljenje", priopćio je DSHV.

Uvođenje bunjevačkog jezika, točnije ikavice, u osnovne škole u Vojvodini tražilo je Bunjevačko nacionalno vijeće u SCG, krovno tijelo zajednice Bunjevaca koji negiraju svoje hrvatsko podrijetlo.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine ističu da su Bunjevci regionalna hrvatska etnička skupina, koja to odbija priznati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙