FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke naftne kompanije najavljuju nastavak poslovanja u Libiji

DALLAS, 30. prosinca 2005. (Hina/AP) - Tri američke naftne kompanijeobjavile su da će okončati svoje 19-godišnje razdoblje izbivanja izLibije i nastaviti proizvodnju nafte u toj zemlji.
DALLAS, 30. prosinca 2005. (Hina/AP) - Tri američke naftne kompanije objavile su da će okončati svoje 19-godišnje razdoblje izbivanja iz Libije i nastaviti proizvodnju nafte u toj zemlji.

ConocoPhillips Co., Marathon Oil Corp. i Amerada Hess Corp. podijelit će proizvodnju u okviru operacije od 350 tisuća barela dnevno s libijskom Državnom naftnom korporacijom (NOC).

Povratak u Libiju zrcali obnovljeno zanimanje za tu sjevernoafričku zemlju nakon što je američka vlada prošle godine ukinula sankcije koje su trajale gotovo dva desetljeća.

U izvješću za veljaču 2005. američko ministarstvo energetike objavilo je da je Libija spremna ponovno preuzeti poziciju velike izvoznice nafte koja izvozi u prvom redu u Europu.

Udio ConocoPhillipsa i Marathona iz Houstona u spomenutoj libijskoj operaciji bit će tek nešto viši od 16 posto dok će onaj njujorškog Hessa iznositi oko osam posto. Libijski NOC imat će udio od 59 posto.

Uvjeti ugovora s rokom trajanja od 25 godina slični su onima iz razdoblja njegove suspenzije 1986., istaknule su kompanije.

ConocoPhillips je objavio da će tim poslom povećati svoju proizvodnju za oko 45 tisuća barela dnevno, Marathonova bi se trebala povećati za oko 40 do 45 tisuća barela dnevno a ona Amerada Hessa za oko 20 do 25 tisuća barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙