FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuvajt: Vlada traži od parlamenta glasanje o sposobnosti novog emira za vladanje

KUVAJT-kabinet-parlamentKuvajt: Vlada traži od parlamenta glasanje o sposobnosti novog emira za vladanjeKUVAJT, 23. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Kuvajtska vlada službeno jezatražila od parlamenta da u utorak održi izvanredno zasjedanje nakojem će glasati o sposobnosti novog emira za vladanje, izjavio je uponedjeljak predsjednik parlamenta Jassem Al-Khorafi.
KUVAJT, 23. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Kuvajtska vlada službeno je zatražila od parlamenta da u utorak održi izvanredno zasjedanje na kojem će glasati o sposobnosti novog emira za vladanje, izjavio je u ponedjeljak predsjednik parlamenta Jassem Al-Khorafi.

Zahtjev produbljuje sukob između dviju ogranaka vladajuće obitelji oko pitanja da li 75-godišnji šeik Saad al-Abdula al-Sabah koji je slabog zdravstvenog stanja treba vladati državom.

Vladu predvodi premijer šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah kojeg se smatra najizglednijim kandidatom za dužnost kuvajtskog emira ako šeika Saada oslobode te dužnosti.

Šeik Saad bi u utorak pred parlamentom trebao položiti prisegu kao novi emir. Prema kuvajtskoj tradiciji, na dužnosti emira koji vlada zemljom trebaju se smijenjivati dva glavna ogranka obitelji Sabah.

Predsjednik parlamenta Khorafi rekao je da je primio pismo s vladinim zahtjevom prošle noći.

"Primio sam pismo vlade prošle noći", rekao je Khorafi. "U njemu vlada traži od parlamenta da održi izvanrednu sjednicu na kojoj bi se razmotrili zakoni o nasljeđivanju i usvojila rezolucija da šeik Saad nije u stanju vladati zbog svog zdravstvenog stanja", dodao je Khorafi.

Parlament će u ponedjeljak raspravljati o zahtjevu vlade. Za smjenjivanje šeika Saada s dužnosti emira potrebna je dvotrećinska većina parlamenta koji broji 50 članova kao i da najmanje jedan član vlade bude prisutan sudjeluje u glasanju.

Prema kuvajtskom ustavu, vlada može zatražiti liječnički pregled emira i podnošenje izvješća o njegovu zdravlju parlamentu.

Šeik Saad naslijedio je dužnost emira nakon smrti njegova bratića šeika Jabera al-Ahmada al-Sabaha.

Premijer šeik Sabah, brat pokojnog emira, de facto je vladao Kuvajtom proteklih nekoliko godina i analitičari drže da je najizgledniji kandidat za novog emira, ako bi Saada smijenili zbog godina i zdravstvenog stanja.

Šeik Sabah potiče iz ogranka Jaber obitelji Sabah, a šeik Saad iz ogranka Salem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙