FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro kuvajtski emir

KUWAIT CITY, 15. siječnja 2006. (Hina/AP/Reuters) - Kuvajtski emir šeikJaber Al Ahmed Al Sabah, koji je tom malom ali naftom prebogatomzemljom u Perzijskom zaljevu vladao 27 godina, umro je u nedjeljuujutro po lokalnom vremenu u dobi od 77 godina, izvijestila jekuvajtska državna televizija.
KUWAIT CITY, 15. siječnja 2006. (Hina/AP/Reuters) - Kuvajtski emir šeik Jaber Al Ahmed Al Sabah, koji je tom malom ali naftom prebogatom zemljom u Perzijskom zaljevu vladao 27 godina, umro je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu u dobi od 77 godina, izvijestila je kuvajtska državna televizija.

Vlast u Kuvajtu će preuzeti prestolonasljednik 75-godišnji šeik Saad Al Abdullah Al Sabah, kojega je preminuli emir imenovao svojim nasljednikom.

No, kako je i šeik Saad bolestan, analitičar očekuju da će državu zapravo voditi premijer šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah, koji je to radio i u protekle četiri godine.

Kuvajtska Vlada proglasila je 40-dnevnu žalost i objavila da će državne ustanove biti zatvorene iduća tri dana.

Emir, koji je 2001. preživio izljev krvi u mozak, bio je 13 vladar iz 245 godina stare dinastije.

Kuvajt je pod njegovim vodstvom bio blizak saveznik SAD-a, čije su ga trupe oslobodile u Zaljevskom ratu 1991. godine, nakon invazije Sadamova Iraka. Kuvajt je poslužio i kao glavna odskočna daska za američki napad na Irak 12 godina poslije, koji je završio rušenjem Sadamova režima.

Analitičari procjenjuju da će se savezništvo s Amerikom nastaviti i pod novom vlašću.

Kuvajt, jedan od osnivača OPEC-a, među zemljama je s najvišim standardom u svijetu, zahvaljujući tome što leži na desetini svjetskih rezervi nafte.

Kuvajtske vlasti vodile su dosad oštru politiku prema islamistima koji se protive američkoj vojnoj nazočnosti u toj zemlji, a u prosincu je zbog terorističkih napada na smrt osuđeno šest militanata povezanih s Al Qaedom. No, strani diplomati upozoravaju da radikalni islam postaje popularan među kuvajtskom mladeži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙