FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prisegnuo bolivijski predsjednik Evo Morales

LA PAZ, 22. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Novi bolivijski predsjednikEvo Morales, prvi iz redova autohtonog indijanskog stanovništva,prisegnuo je u nedjelju u Kongresu u La Pazu pred više šefova država imeđunarodnih čelnika, javlja AFP.
LA PAZ, 22. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Novi bolivijski predsjednik Evo Morales, prvi iz redova autohtonog indijanskog stanovništva, prisegnuo je u nedjelju u Kongresu u La Pazu pred više šefova država i međunarodnih čelnika, javlja AFP.

Novi je predsjednik prisegu položio ganut, sa suzama u očima, i uzdignute šake, nakon čega mu je privremeni predsjednik Eduardo Rodriguez uručio predsjednička obilježja.

Bez kravate, u tamnom odijelu i bijeloj košulji, novi predsjednik zahvalio je roditeljima i 'pachamami' (božici zemlje), ustvrdivši da je "ovdje da kako bi promijenio povijest".

Evo Morales proglasio je slobodu indijanskih naroda, većinskoga bolivijskog stanovništva koji su, kako je rekao, bili "poniženi, potcijenjeni i osuđeni na istrijebljenje" podsjetivši da "50 godina pripadnici indijanskih naroda nisu mogli doći do najviših položaja" u La Pazu.

Morales je za predsjednika izabran 18. prosinca, u prvom krugu izbora, s 54 posto glasova.

Morales je prisegnuo pred deset predsjednika Latinske Amerike, među kojima su bili predsjednik Venezuele Hugo Chavez, argentinski predsjednik Nestor Kirchner, brazilski Luiz Inacio Lula, peruanski predsjednik Alejandro Toledo i čileanski predsjednik Ricardo Lagos.

Lagos je prvi čileanski predsjednik koji je službeno posjetio Boliviju nakon 53 godine.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek jedini je europski predsjednik koji je došao u Boliviju gdje je u subotu prisustvovao i indijanskoj inauguralnoj ceremoniji.

Europsku Uniju predstavljao je šef diplomacije Javier Solana, dok je iz Sjedinjenih Država doputovao pomoćnik državne tajnice za latinsku Ameriku Tom Shannon.

Novi bi predsjednik nakon inauguracije trebao održati govor u Kongresu gdje je njegova stranka Pokret prema socijalizmu (MAS) većinska i zatim će otići una Trg heroja na veliku proslavu.

Evo Morales u subotu je tradicionalnim ritualom ustoličen kao "vrhovni vladar Indijanaca Anda" u Tiwanaku, na mjestu drevnih razvalina iz doba prije Inka.

Četiri svećenika sunca prenijela su na toj svečanosti budućem državnom poglavaru, pripadniku većinskog bolivijanskog naroda Aymara, pozitivnu energiju i duhovne moći" koje će mu pomoći u petogodišnjem mandatu.

Ta tradicionalna svečanost, na kojoj do sada nije sudjelovao niti jedan od 65 predsjednika Bolivije, počela je u subotu u nazočnosti više od 20.000 stanovnika Alitplana u hramu starog grada Tiwanacua, udaljenog oko 70 km od La Paza, na 3.860 metara nadmorske visine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙