FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Morales u Venezueli o nacionalizaciji bolivijskog plina

ZAGREB/CARACAS, 3. siječnja 2006. (Hina) - Novoizabrani bolivijskipredsjednik Evo Morales posjetio je u utorak Venezuelu gdje je sasvojim ideološki bliskim kolegom po dužnosti Hugom Chavezom razgovarao o planiranoj nacionalizaciji bolivijskih zaliha nafte iplina.
ZAGREB/CARACAS, 3. siječnja 2006. (Hina) - Novoizabrani bolivijski predsjednik Evo Morales posjetio je u utorak Venezuelu gdje je sa svojim ideološki bliskim kolegom po dužnosti Hugom Chavezom razgovarao o planiranoj nacionalizaciji bolivijskih zaliha nafte i plina.

"Tekuća goriva i njihova nacionalizacija, o tome ćemo razgovarati", najavio je Chavez novinarima u međunarodnoj zračnoj luci gdje je Morales dočekan uz crveni tepih i pune vojne počasti.

U sklopu međunarodne turneje prije svečane inauguracije 22. siječnja, Morales je prvo posjetio Kubu, prema čijem predsjedniku Fidelu Castru gaji veliko divljenje, a zatim Venezuelu koju vodi također ljevičarski predsjednik Chavez.

Izbornom pobjedom 18. prosinca, Morales se kao vođa Pokreta za socijalizam (MAS) pridružio rastućem broju latinskoameričkih zemalja s ljevičarskom vladom (Argentina, Čile, Brazil, Dominikanska Republika, Urugvaj, Venezuela, Ekvador, Nikaragva), a među prvima su mu čestitali Castro i Chavez.

Tijekom kampanje Morales se deklarirao kao protivnik neoliberalizma i pristaša nacionalizacije plina Bolivije, druge u Latinskoj Americi po zalihama prirodnog plina (iza Venezuele). Pritom je jamčio privatnim tvrtkama da će poštivati preuzete obveze ali i tvrdio da se bolivijska nacionalna bogatstva kradu te da proizvodnju valja ugovoriti prema drukčijim uvjetima.

Francuska tvrtka Total SA i španjolsko-argentinska Repsol YPF SA inozemne su naftne kompanije s najvećim ulaganjima u Boliviji, napominje američka agencija Associated press.

U sklopu svoje turneje Morales u utorak putuje u Španjolsku a zatim u Francusku i Belgiju u Europi, te Južnu Afriku, Kinu i Brazil, napominje France presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙