FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolivijski predsjednik u posjetu Kini

ZAGREB/PEKING, 9. siječnja 2006. (Hina) - Novi bolivijski predsjednikEvo Morales, koji boravi u posjetu Kini, pozvao je u ponedjeljakslužbeni Peking da pomogne u razvoju sustava eksploatacije velikihzaliha bolivijskoga plina koje njegova vlada kani nacionalizirati.
ZAGREB/PEKING, 9. siječnja 2006. (Hina) - Novi bolivijski predsjednik Evo Morales, koji boravi u posjetu Kini, pozvao je u ponedjeljak službeni Peking da pomogne u razvoju sustava eksploatacije velikih zaliha bolivijskoga plina koje njegova vlada kani nacionalizirati.

"Kina je politička i ideološka saveznica bolivijskoga naroda", ocijenio je Morales tijekom sastanka s kineskim šefom države Huom Jintaom, izvještava France Presse.

"Pozvao je kinesku vladu, preko državnih tvrtki, da sudjeluje u eksploataciji plina", rekao je Carlos Villegas, Moralesov gospodarski savjetnik koji tvrdi da je industrijska proizvodnja prirodnoga plina "fundamentalna tema" novoga bolivijskoga predsjednika.

Morales se u ponedjeljak sastao s Huom Jintaom i kineskom čelniku rekao kako mu je posjet Kini prioritet jer tu zemlju smatra ideološkom saveznicom, javlja agencija AP.

Taj nekadašnji indijanski aktivist izjavio je kako se nada jačanju veza između bolivijskoga socijalističkoga pokreta i kineske vladajuće komunističke partije.

Kineski predsjednik čestitao je Moralesu na prosinačkoj izbornoj pobjedi njegova Pokreta za socijalizam (MAS).

Ljevičar Morales uznemirio je Zapad planom nacionalizacije bolivijskih zaliha plina. Villegas kaže da Bolivija želi zadržati privatne tvrtke kao partnere u razvijanju kapaciteta za iskorištavanje zaliha plina te da će postojeće ugovore obnoviti nakon Moralesove inauguracije 22. siječnja.

"To smo predložili Španjolskoj i Francuskoj, a sada i Kini", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙