FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi bolivijski predsjednik prvo će posjetiti Kubu

LA PAZ, 28. prosinca 2005. (Hina) - Novi bolivijski predsjednik EvoMorales najavio je da će u petak posjetiti Kubu kao prvu postaju nasvojoj turneji koja uključuje Europu, Kinu, Južnu Afriku i Brazilprije službenog preuzimanja dužnosti 22. siječnja.
LA PAZ, 28. prosinca 2005. (Hina) - Novi bolivijski predsjednik Evo Morales najavio je da će u petak posjetiti Kubu kao prvu postaju na svojoj turneji koja uključuje Europu, Kinu, Južnu Afriku i Brazil prije službenog preuzimanja dužnosti 22. siječnja.

''Dobili smo mnogobrojne pozive stranih vlada, predsjednika, međunarodnih organizacija, uključujući i UN", rekao je Morales koji je "vrlo impresioniran i vrlo sretan'' zbog toga, piše u srijedu američki list The Miami Herald.

Na prvome putovanju od izborne pobjede 18. prosinca Morales će se sastati s Fidelom Castrom, predsjednikom Kube koja 1. siječnja obilježava 47. godišnjicu svoje revolucije.

Zatim će posjetiti Francusku, Španjolsku, Belgiju i Nizozemsku te Kinu i Južnu Afriku gdje će se sastati s bivšim predsjednikom i Nobelovcem Nelsonom Mandelom, a 13. siječnja putovat će u Brazil.

Morales je u više navrata izrazio divljenje kubanskome predsjedniku Castru a sebe predstavljao kao "mlađeg brata'' brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve.

Indijanac koji se obogatio uzgojem koke, biljke koja služi za proizvodnju kokaina, Morales planira povući bolivijsku vojsku iz kampanje iskorjenjivanja droge i taj posao prepustiti policiji, kazao je član njegova tima Juan Ramon Quintana.

U utorak je njegov suradnik, koji je ostao neimenovan, najavio kako će Morales odbaciti američku gospodarsku i vojnu pomoću koju Sjedinjene Države nude u zamjenu za nastavak iskorjenjivanja uzgoja koke.

Iskorjenjivanje koke je uvjet za pomoć SAD-a koji je Boliviji u 2005. pružio pomoć u vrijednosti 91 milijun dolara.

Koka se koristi za proizvodnju kokaina, ali ima i vjerske i medicinske svrhe a Indijanci je žvaču kako bi odagnali umor.

Morales je također istaknuo da će se boriti protiv krijumčarenja kokaina štiteći tradicionalnu uporabu koke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙