FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBS prekida veze s iranskim klijentima

ZURICH, 22. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Švicarska bankarskainstitucija UBS prekida veze sa svim svojim iranskim klijentima zbogvisokih troškova poslovanja, objavio je u nedjelju glasnogovornikUBS-a dodavši da ta odluka nije politički motivirana.
ZURICH, 22. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Švicarska bankarska institucija UBS prekida veze sa svim svojim iranskim klijentima zbog visokih troškova poslovanja, objavio je u nedjelju glasnogovornik UBS-a dodavši da ta odluka nije politički motivirana.

"Počeli smo s prekidanjem veza s iranskim klijentima u jesen prošle godine", rekao je glasnogovornik Serge Steiner. "Ovo vrijedi za sve naše podružnice diljem svijeta", dodao je.

Izvor blizak toj šestoj po veličini banci na svijetu izjavio je da banka također zahlađuje odnose sa sirijskim klijentima, no UBS je odbio komentirati te navode.

Vijest je objavljena dva dana nakon što je Iran, u sukobu sa Zapadom zbog svojeg nuklearnog programa, objavio kako povlači inozemne bankarske depozite kako bi ih zaštitio od mogućih sankcija UN-a.

Steiner je pojasnio da je odluka o prekidanju veza s Iranom donesena zbog toga što visoki troškovi poslovanja, zbog povećanih sigurnosnih rizika, nadmašuju očekivanu korist iz poslovanja s tom zemljom.

U sukobu oko nepopustljivosti Teherana da odustane od svog nuklearnog programa, za koji se zapadne zemlje boje da bi mogao dovesti do nuklearnog oružja, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je islamske države da upotrijebe svoju gospodarsku snagu kao oružje protiv Zapada.

"Paralelno s političkim ratom danas se u tajnosti vodi veliki gospodarski rat, i islamske bi zemlje trebale iskoristiti svoj gospodarski potencijal kako bi neprijateljima odrubili ruke", rekao je Ahmadinedžad. Prije toga je iranski ministar financija Davud Daneš-Džafari upozororio da bi sankcije protiv Irana mogle izazvati drastičan porast cijena nafte, ali je izričito opovrgao sve informacije da je Teheran u strahu od mogućih sankcija UN-a povukao milijarde dolara iz zapadnih banaka i premjestio ih u Aziju.

U nedjelju je u Teheranu Ahmadinedžadov prethodnik koji važi kao središnji političar umjerenih krugova u Iranu, Ali Akbar Hašemi Rafsandžani, pozvao svoju vladu na suzdržanost i umjerenost. Konflikt oko iranskog nuklearnog programa ne smije izmaknuti kontroli, upozorio je bivši iranski predsjednik Rafsandžani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙