FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rafsandžani: Iran neće odustati od nuklearnog programa

TEHERAN, 11. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Iran neće odustati odnuklearnog programa usprkos osudi Zapada zbog nastavka istraživanja utom području i prijetnji sankcijama UN-a, izjavio je u srijedu bivšipredsjednik Irana Ali Akbar Hašemi Rafsandžani.
TEHERAN, 11. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Iran neće odustati od nuklearnog programa usprkos osudi Zapada zbog nastavka istraživanja u tom području i prijetnji sankcijama UN-a, izjavio je u srijedu bivši predsjednik Irana Ali Akbar Hašemi Rafsandžani.

"Radi se o delikatnom pitanju. Ne možemo odustati od našeg prava. Nijedan Iranac nije spreman odustati i moraju znati da ćemo ostati odlučni", kazao je Rafsandžani u prigodnom govoru uz obilježavanje Kurban bajrama na teheranskom sveučilištu.

"Pametno ćemo braniti svoja prava i ako nam budu stvarali probleme zažalit će i Iran će izaći kao pobjednik" u krizi, izjavio je Rafsandžani.

Rafsandžani je upozorio Zapad od ishitrenih reakcija. "Zapad sad mora pametno postupati i ne učiniti ništa zbog čega će kasnije žaliti", naglasio je Rafandžani.

Objava Teherana da će nastaviti nuklearna istraživanja i skidanje pečata s triju nuklearnih postrojenja u utorak je izazvala zabrinutost i oštre reakcije u cijelom svijetu. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je da Iran neće samo nastaviti istraživanja nego da planira i nastavak aktivnosti na obogaćivanju urana. Iran tvrdi da je to isključivo u civilne svrhe, za proizvodnju energije, međutim Sjedinjene Države na čelu zapadnih država pribojavaju se da je mogući cilj proizvodnja nuklearnog oružja. SAD stoga ne isključuju prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti UN-a koje bi Iranu moglo nametnuti sankcije. Predstavnici država EU o najnovijoj eskalaciji tenzija vezanih za irački nuklearni program u četvrtak će razgovarati u Berlinu i razmotriti daljnje postupanje.

Rafsandžani je u govoru još jedanput istaknuo i da Iran nikad neće koristiti atomsku tehnologiju za vojne svrhe. To je, kako je rekao Rafsandžani, Iran pokazao već i tijekom rata s Irakom (1980-1988).

Rafsandžani slovi kao odlučni protivnik radikalne politike sadašnjeg iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, a i u iranskim političkim krugovima također još ima velikog utjecaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙