FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burns: Iran ugrožava svjetski mir

NEW DELHI, 20. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Iran ugrožava svjetskimir i krši granice međunarodnog prava nastavljajući sa svojimnuklearnim ambicijama, rekao je u petak pomoćnik američke državnetajnice Nicholas Burns.
NEW DELHI, 20. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Iran ugrožava svjetski mir i krši granice međunarodnog prava nastavljajući sa svojim nuklearnim ambicijama, rekao je u petak pomoćnik američke državne tajnice Nicholas Burns.

"Vjerujemo da Iran predstavlja prijetnju vlastitoj regiji kao i čitavom svijetu", rekao je Burns na konferenciji za novinare u New Delhiju.

"Nastojeći koristiti svoje pogone u Natanzu za obogaćivanje urana, Iran je prekršio granice međunarodnog prava", rekao je Burns nakon razgovora s indijskim dužnosnicima o nuklearnim i regionalnim pitanjima.

Zapad a osobito SAD vjeruju da Iran pokušava proizvesti nuklearno oružje, a Iran to poriče.

"SAD drži da na sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji će se održati 2. veljače treba Iran prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a, jer ta zemlja mora znati da za ovakvo ponašanje postoje i određene sankcije", rekao je Burns.

Burns je doputovao u New Delhi kako bi s indijskim dužnosnicima razgovarao o regionalnim pitanjima i primjeni civilnog programa korištenja nuklearne energije, koji je SAD s Indijom potpisao u lipnju prošle godine.

Ovim bi se programom Indiji omogućilo da se koristi nuklearnom tehnologijom, što joj je tri desetljeća bilo zabranjeno, pod uvjetom da civilne pogone odvoji od vojnih.

Američki su dužnosnici u petak izjavili kako oko primjene ovog sporazuma ima poteškoća ali da se nadaju da će ipak uspjeti potvrditi sporazum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙