FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivšem "Škorpionu" Davidoviću 15 godina zatvora zbog ratnih zločina

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Bivši pripadnik srpske paravojnepostrojbe "Škorpioni" Slobodan Davidović (52) danas je na zagrebačkomŽupanijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od15 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u BiH teratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Hrvatskoj.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Bivši pripadnik srpske paravojne postrojbe "Škorpioni" Slobodan Davidović (52) danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u BiH te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Hrvatskoj.

Posebno sudsko vijeće za ratni zločin, kojim je predsjedavao sudac Miroslav Šovanj, Davidovića je osudilo na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu šestorice mladih Bošnjaka, od kojih su trojica bili maloljetnici, u mjestu Godinska Bara kraj Trnova (BiH) 1995., dok je devet godina zatvora dobio zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja te nanošenja teških ozljeda hrvatskom branitelju Željku Junačkom u mjestu Bobovo kraj Vinkovaca 1991.

Sudsko vijeće te je dvije kazne objedinilo u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina.

Sudac Šovanj pri donošenju presude Davidoviću nije našao olakotne okolnosti, dok je kao otegotne uzeo činjenicu da je u vrijeme kada je počinio oba zločina bio zreo i iskusan čovjek, a da se nakon završetka rata i službe u "Škorpionima" vratio u svoje selo Šidski Banovci kao da se ništa nije dogodilo.

Obrazlažući presudu, Šovanj je kazao da iskazi svjedoka i videosnimka smaknuća Bošnjaka, na kojoj je prepoznat Davidović, neosporno upućuju da je osuđeni zajedno s drugim pripadnicima "Škorpiona" sudjelovao u vrijeđanju i nečovječnom ponašanju prema zarobljenicima te u likvidaciji Bošnjaka.

"Optuženik kao supočinitelj aktivno sudjeluje u cijeloj operaciji od trenutka kada prima naredbu zapovjednika Slobodana Medića do same likvidacije", kazao je Šovanj, naglsivši i kako snimka ne upućuje da je imao milosti ili suosjećanja prema žrtvama.

Sud je kao neosnovan ocijenio Davidovićev iskaz da je bio prisiljen na zločine jer bi u protivnom i sam bio ubijen.

Sudsko vijeće je i po drugoj točki optužnice utvrdilo da svi izvedeni dokazi upućuju na ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a posebno iskaz žrtve, Željka Junačkog.

Uz navode kako su iskazi svjedoka uvjerljivi te da su ga prepoznali po izgledu, a ne po imenu, sudsko je vijeće odbacilo Davidovićevu obranu da nije bio u Boboti već da se netko poslužio njegovim imenom.

Kao neosnovan je odbijen i stav obrane da "Škorpioni" 1991. nisu postojali, jer je, po riječima suca Šovanja, opće poznato da su se srpske paravojne formacije počele pojavljivati već nakon masakra u Borovu Selu u svibnju 1991., te da su stoga uvjerljive tvrdnje o postojanju "Škorpiona" u to vrijeme.

Izricanje presude Davidović je mirno saslušao, a prilikom izlaska iz sudnice svom je branitelju Nenadu Sarti, koji ga brani po službenoj dužnosti, najavio kako se namjerava žaliti na presudu.

Na presudu će se, doznaje se, žaliti i tužiteljstvo. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, izvijestili su u Državnom odvjetništvu, podnijet će žalbu kojom će tražiti izricanje strože kazne.

Sud je nepravomoćnom presudom utvrdio da je Davidović neutvrđenog dana tijekom lipnja ili srpnja 1995. godine u Godinskoj Bari (BiH) s još nekoliko nepoznatih "Škorpiona" sudjelovao u ubojstvu šestorice mladih Bošnjaka.

Sud je utvrdio da su "Škorpioni" najprije fizički maltretirali i psihički vrijeđali žrtve, a potom hicima iz automatskog oružja i pištolja ubili četvoricu Bošnjaka, a dvojicu prisilili da sklone njihova tijela u prostoru napuštene kuće gdje su i njih nakon toga usmrtili.

Davidoviću je na sudu dokazano i da je 31. listopada 1991. u improviziranom zatvoru u Boboti kraj Vinkovaca, zajedno s više nepoznatih pripadnika drugih srpskih paravojnih postrojbi, tukao zarobljenog Željka Junačkog, da ga je nastavio udarati i kada je u polusvjesnom stanju pao na pod pri čemu je teško ozlijeđen.

Do pravomoćnosti presude Davidović će biti zadržan u pritvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙