FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare-Ožbolt o DC-ovu prijedlogu o osnutku "Croatia fonda"

ZAGREB, 21. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednica Demokratskog centra(DC) Vesna Škare-Ožbolt danas je, na konferenciji za novinare,predstavila prijedlog o osnutku "Croatia fonda", čime stranka želispriječiti rasprodaju atraktivnih nekretnina strancima.
ZAGREB, 21. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare-Ožbolt danas je, na konferenciji za novinare, predstavila prijedlog o osnutku "Croatia fonda", čime stranka želi spriječiti rasprodaju atraktivnih nekretnina strancima.

Strategiju gospodarenja nekretninama u DC-u smatraju jednim od najosjetljivijih pitanja u pregovorima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

S jedne strane, od Hrvatske se očekuje potpuna liberalizacija tržišta nekretnina, a pregovarači su istodobno pod pritiskom da isposluju što dulja prijelazna razdoblja za odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koje se odnose na tržište nekretnina, rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

No, upozorila je da su strani investitori, osnivanjem tvrtki u Hrvatskoj, već doskočili zakonskim ograničenjima kupnje nekretnina.

DC zato predlaže da se porez na promet nekretnina u cijelosti prepusti jedinicama lokalne samouprave, uz obvezu da taj novac ulože u kupnju kuća u starim gradskim jezgrama.

Predlažu i da se kao uvjet kupnje tih nekretnina propiše stalna nastanjenost u starim gradskim jezgrama kako se one ne bi pretvorile u vikend-naselja.

Kad je riječ o nekretninama u državnom vlasništvu, predlažu osnutak "Croatia fonda" koji bi ujedinio sadašnji Vladin Ured za upravljanje državnom imovinom i Hrvatski fond za privatizaciju.

U novi bi fond ušlo sve državno zemljište, šume i turistički portfelj, a njime ne bi smjela upravljati politika, nego profesionalci.

Nekretnine fond ne bi smio prodavati, nego isključivo davati u najam i koncesiju, a kotirao bi na londonskoj burzi, objasnila je Vesna Škare-Ožbolt.

Rekla je i da je o inicijativi DC-a izvijestila Vladu te je najavila da će potporu tražiti i od parlamentarnih stranaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙