FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb domaćin skupa o pamćenju i povijesti u Srednjoistočnoj Europi

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Znanstvenici iz petnaestakeuropskih zemalja okupili su se u hrvatskome glavnom gradu kako bisvojim prilozima i raspravom pridonijeli ispitivanju suodnosapovijesti, pamćenja, identiteta i moći u srednjoistočnoj Europi.
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Znanstvenici iz petnaestak europskih zemalja okupili su se u hrvatskome glavnom gradu kako bi svojim prilozima i raspravom pridonijeli ispitivanju suodnosa povijesti, pamćenja, identiteta i moći u srednjoistočnoj Europi.

Taj trodnevni skup održava se u Goetheovu institutu u Zagrebu u organizaciji Centra za komparativnohistorijske i interkulturalne studije Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i hrvatsko-francuskoga projekta "Od Dunava do Mediterana: prostori, društva, kulturni transferi".

Kako je objasnio prof. Drago Roksandić, koji je s francuskim kolegom Jacquesom Le Riderom supredsjedatelj Organizacijskoga odbora, jedna od ideja skupa bila je i potaknuti primjenu načela moderne historiografije na proučavanje povijesti u Hrvatskoj u prošlom stoljeću, koja je, istaknuo je, doista bila kompleksna.

Inače, osnovni je cilj organizatora da hrvatskoj akademskoj zajednici, a i široj javnosti, približi ispitivanje modaliteta historijske kulture, odnosno kulture pamćenja. Jer, kako je istaknuto, dok je ta problematika danas u svijetu istraživački vrlo aktualna, u nas je razmjerno slabo poznata.

Budući da je povijest srednjoistočne Europe obilježena i kompleksnim konfiguracijama višegraničja, organizatori podsjećaju da je ta regija zato trajno suočena s nuždom ponovna dokazivanja kolektivnih i individualnih identiteta.

Na interdisciplinaran način ugledni europski znanstvenici na zagrebačkome susretu razgovaraju i izmjenjuju mišljenja o kreiranju politike povijesti i pamćenja, ulozi pamćenja u konstituiranju nacionalnih, regionalnih i manjinskih identiteta, fenomenu traumatskoga ratnog pamćenja, značenju pamćenja u tranziciji te stvaranju kulture pamćenja u odnosu prema materijalnoj i duhovnoj baštini.

Pri tomu znanstvenici upozoravaju da se svi ti procesi još više zaoštravaju u kontekstu aktualnih tranzicijskih i globalizacijskih procesa koji iznova pokreću pitanje revizije povijesnoga pamćenja i konstruiranja poželjnih identitetskih modela.

Sudionici skupa razgledali su danas popodne stalni postav Muzeja grada Zagreba gdje su mogli vidjeti muzeološko tumačenje povijesti Zagreba, a večeras ih je primio i francuski veleposlanik Francois Saint-Paul.

Potporu skupu dali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Odsjek za povijest zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙