FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU lani objavio 71 naslov

ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti iumjetnosti (HAZU) objavila je u protekloj godini 71 naslov i tiskalaviše od 14 i pol tisuća stranica sadržajno okupljenih u 93 sveska itime potvrdila status jednoga od vodećih hrvatskih izdavača, istaknuoje glavni tajnik HAZU akademik Slavko Cvetnić predstavljajući danasnakladničku djelatnost Akademije.
ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je u protekloj godini 71 naslov i tiskala više od 14 i pol tisuća stranica sadržajno okupljenih u 93 sveska i time potvrdila status jednoga od vodećih hrvatskih izdavača, istaknuo je glavni tajnik HAZU akademik Slavko Cvetnić predstavljajući danas nakladničku djelatnost Akademije.

Među gotovo stotinu tiskanih svezaka devet je publikacija općega značaja, rekao je akademik Cvetnić. Među njima izdvojio je drugi svezak edicije "Hrvatska i Europa", kojim je obuhvaćeno razdoblje srednjega vijeka i rensanse, prošle godine tiskane i na francuskome jeziku.

Tu ediciju koja će imati pet svezaka, Cvetnić je ocijenio "perjanicom HAZU-a".

Druga publikacija koju je izdvojio je "Ljetopis HAZU" . Podsjetio je da je riječ o 108. knjizi koju je tijekom svojega postojanja objavila Akademija, a sadrži iscrpan pregled rada HAZU tijekom jedne godine. Na kraju svake godine HAZU objavljuje "Ljetopis" koji se odnosi na prošlu godinu pa je tako i u 2005. tiskan "Ljetopis" za 2004.

Cvetnić je napomenuo da je lani HAZU objavio i neknjižni materijal među kojima je i jedan CD s izložbe Ane Feiner Žalac održane u Kabinetu grafike HAZU.

O nakladničkoj djelatnosti devet razreda HAZU govorili su njihovi tajnici, od kojih su akademici Dušan Bilandžić i Ivan Supičić, tajnici Razreda za društvene znanosti i Razreda glazbenu umjetnost i muzikologiju, govorili o nastojanjima HAZU na europeizaciji hrvatskoga društva.

Bilandžić je istaknuo da Razred za društvene znanosti poklanja sve više pozornosti novijoj hrvatskoj povijesti te dramatičnim društvenim promjenama na svjetskoj razini.

Kad je pak riječ o europeizaciji hrvatskoga društva, Bilandžić smatra da je sadašnji trenutak presudan jer za europeizaciju, kako je dodao, nemamo sami dovoljno snage, već nam je potrebna pomoć Europske unije, bez obzira na to što smo svjesni da ona nije samo "cvjetni vrt".

Akademik Supičić istaknuo je pak da Razred za glazbenu umjetnost i muzikiologiju već dugo radi na europeizaciji hrvatskoga društva i podsjetio da je taj razred i potaknuo ediciju "Hrvatska i Europa" te da već punih 36 godina objavljuje međunarodni časopis "Estetika i sociologija glazbe".

Predstavljanje nakladničke djelatnost prati i izložba u Atriju palače HAZU na kojoj su prikazana samostalna izdanja Akademije te ona tiskana u sunakladništvu i uz potporu HAZU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙