FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Gradski odbori o prirezu, prostornom planu, GUP-u..

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Uoči sjednice zagrebačke Gradskeskupštine najavljene za 26. siječnja, danas je na odborima razmotrenonekoliko važnih tema koje će se naći na dnevnom redu - od prijedlogaHNS-a za smanjenjem gradskog prireza do izmjena i dopuna najvažnijihprostornih dokumentata.
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine najavljene za 26. siječnja, danas je na odborima razmotreno nekoliko važnih tema koje će se naći na dnevnom redu - od prijedloga HNS-a za smanjenjem gradskog prireza do izmjena i dopuna najvažnijih prostornih dokumentata.

Gradska zastupnica Morana Paliković Gruden je u obrazloženju HNS-ova prijedloga za smanjenjem prireza sa 18 na 10 posto na Odboru za financije izvijestila da se prirez od 1993., od kada je uveden po stopi od 27 posto, uglavnom smanjivao i da razlog zbog kojeg je donesen - zbrinjavanje prognanika - više ne postoji. Došlo je vrijeme da se Zagreb uklopi u prosjek prireza ostalih gradova, a ne da ima najviši prirez u državi, rekla je Paliković Gruden.

"Život u metropoli je ekskluziva i to treba platiti", odgovorio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić (SDP) i dodao da se prirez ne može unedogled smanjivati te napomenuo da bi efekt od smanjenja prireza u konačnici ionako zadržao poslodavac.

Mišo Zorenić (HSS) je napomenuo da bi se o smanjenju prireza moglo raspravljati kod rebalansa proračuna s čime se složio i Ivica Miošić-Stošić (s liste B. Mikšića) i naveo da bi najveći prirez trebao garantirati i najbolju kvalitetu komunalnih usluga.

Sve su to naizgled mala opterećenja - 15 kuna više za vodu, 20 kuna više za čistoću, najveći prirez..,a u konačnici je to ogroman pritisak na džep građana, rekao je.

Predsjednik Odbora za financije Igor Rađenović (SDP) je ustvrdio da je HNS-ov prijedlog neodgovoran, nestručan i politikantski jer bi proračun ostao bez 311 milijuna kuna što je polovica proračuna Splita te upitao zašto smanjenje prireza nisu planirali dok su bili na vlasti. Paliković Gruden je ustrajala na tvrdnji da je smanjivanje prireza proces koji treba nastaviti.

Izmjene i dopune Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana su podnesene u skladu sa zakonom, zaključio je gradski Odbor za Statut, Poslovnik i propise, no Odbor za prostorno uređenje nije podržao izvješće o predhodnoj raspravi o Prostornom planu. Članovi odbora su imali primjedbe na prijedloge iz predhodne rasprave vezane uz trasu nove autoceste Zagreb-Sisak i na nepoštivanje prijedloga da se samo u rubnim dijelovima grada poveća postotak izgrađenosti gospodarskih objekata s 30 na 50 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙