FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postignut sporazum o kolektivnom ugovoru u osječkom HNK-u

OSIJEK,20. siječnja 2006.(Hina) - Predstavnici Hrvatskog sindikatadjelatnika u kulturi (HSDK) danas su s dužnosnicima Osječko-baranjskežupanije i grada Osijeka postigli dogovor o sklapanju novogakolektivnog ugovora za djelatnike osječkoga Hrvatskog narodnogkazališta (HNK) koji bi riješio pitanje zaostajanja njihovih plaća zaplaćama drugih korisnika gradskog i županijskog proračuna.
OSIJEK,20. siječnja 2006.(Hina) - Predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) danas su s dužnosnicima Osječko-baranjske županije i grada Osijeka postigli dogovor o sklapanju novoga kolektivnog ugovora za djelatnike osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) koji bi riješio pitanje zaostajanja njihovih plaća za plaćama drugih korisnika gradskog i županijskog proračuna.

Sindikat je nedavno, u slučaju nepostizanja sporazuma, najavio mogućnost štrajka djelatnika osječkoga HNK početkom veljače, a danas je dogovoreno da će stručni timovi pregovaračkih strana do 30. ožujka izraditi prijedlog novoga kolektivnoga ugovora, koji treba detaljno regulirati to pitanje.

Glavna tajnica HSDK Ljubica Pilić izjavila je nakon sastanka u Gradskom poglavarstvu kako je danas vjerojatno postignuto trajno rješenje za problem materijalnog položaja djelatnika osječkoga HNK, a koji bi se trebao postupno riješiti u iduće tri godine.

Pojasnila je kako bi se svake godine trebala nadoknaditi trećina razlike u plaćama djelatnika HNK i ostalih korisnika gradskog i županijskog proračuna, dodavši da trenutačan zaostatak bruto-osnovice plaća kazališnih djelatnika, u odnosu na plaće djelatnika gradske i županijske uprave, iznosi 36 posto.

Sindikat je prihvatio takav prijedlog svjestan da je stanje u gradskom i županijskom proračunu takvo da se ovaj problem ne može riješiti u jednoj kalendarskoj i fiskalnoj godini, dodala je Pilić.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Branimir Glavaš izjavio je novinarima nakon sastanka kako su zahtjevi djelatnika HNK opravdani, ocijenivši da je riječ o višegodišnjim problemima koje su naslijedile nova županijska i gradska vlast.

Kazao je da Županija i grad Osijek, kao vlasnici HNK, moraju iznaći rješenje kako bi se ujednačile plaće proračunskih korisnika, dodavši da će se za ovu godinu sredstva osigurati rebalansom županijskog i gradskog proračuna, dok će za iduće godine to povećanje biti uključeno u proračun.

Glavaš je najavio da će se nastojati imati više sluha i za ostale kulturne institucije u gradu, poput Dječjeg kazališta i Galerije likovnih umjetnosti, čiji rad, kako drži, do sada nije bio primjereno vrednovan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙