FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast sumnji francuskih tvrtki u koristi offshoringa

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Francuska poduzeća postajuskeptična oko ušteda ostvarenih putem offshoringa, prakse seljenjaposlovanja u jeftinije inozemne lokacije, no smatraju da se ulaganjemu inozemna tržišta mogu očuvati radna mjesta kod kuće, pokazalo jeistraživanje konzultantske tvrtke KPMG i francuske udruge poslodavacaMedef.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Francuska poduzeća postaju skeptična oko ušteda ostvarenih putem offshoringa, prakse seljenja poslovanja u jeftinije inozemne lokacije, no smatraju da se ulaganjem u inozemna tržišta mogu očuvati radna mjesta kod kuće, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke KPMG i francuske udruge poslodavaca Medef.

Prijetnja offshoringom bila je korištena u Boschu, njemačkoj inženjerskoj grupi, kako bi se primoralo radnike u francuskoj tvornici da rade 40 sati tjedno, a ne zakonskih 35 sati, piše financijski dnevni list The Financial Times.

Istraživanje je pokazalo da privlačnost offshoringa opada. Od 200 čelnika malih i srednjih poduzeća 56 posto je izjavilo da ne vidi koristi od preseljenja radnih mjesta u zemlje s jeftinijom radnom snagom, u odnosu na 29 posto prošle godine.

Nasuprot njima, 74 posto ispitanika kazalo je da su šira inozemna ulaganja pomogla očuvanju radnih mjesta u Francuskoj, djelomice zbog poboljšanih izvedbi ostvarenih zahvaljujući novim tržištima ili rezanjem troškova.

"Postoje primjeri offshoringa, no oni ne predstavlja strategiju malih i srednjih poduzeća", rekao je Jean-Luc Decornoy, predsjednik KPMG-a u Francuskoj. "Niti je to univerzalno rješenje kako bi se nosilo s nedostatkom konkurentnosti".

Istovremeno, na otvaranje tržišta rada u istočnoj Europi, koje je uslijedilo nakon proširenja Europske Unije, "općenito se gleda kao na priliku a ne prijetnju". No za poduzeća s niskim prometom ili nedostatkom inovacija, gospodarstva s nižim troškovima još uvijek predstavljaju opasnost.

Postoje značajne razlike između strategija takvih kompanija i većih i inovativnijih konkurenata, zaključuje se u tom izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙