FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Skokovit rast" ekonomske razmjene Slovenije i Hrvatske

LJUBLJANA,14. siječnja(Hina) - Ekonomska razmjena Slovenije i Hrvatskeod prošle je godine u skokovitom porastu, a raste i zanimanjeslovenskih investitora u hrvatske vrijednosne papire te mogućaulaganja u turizam i trgovinu, podaci su Slovenske gospodarske komorekoje u subotu prenosi ljubljanski dnevni list Dnevnik.
LJUBLJANA,14. siječnja(Hina) - Ekonomska razmjena Slovenije i Hrvatske od prošle je godine u skokovitom porastu, a raste i zanimanje slovenskih investitora u hrvatske vrijednosne papire te moguća ulaganja u turizam i trgovinu, podaci su Slovenske gospodarske komore koje u subotu prenosi ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Prema tim podacima, u prvih deset mjeseci prošle godine Slovenija je izvoz u Hrvatsku povećala za 12 posto, dok je izvoz Hrvatske u Sloveniju povećan za 20 posto. Ukupni obujam razmjene povećan je za 14,8 posto, prenosi list.

"Brojke svjedoče o skokovitom rastu, a hrvatsko tržište sa više od 4 milijuna stanovnika vrlo je zanimljivo za slovensko gospodarstvo", ocijenio je Matej Rogelj, predstavnik za suradnju s inozemstvom u Gospodarskoj komori.

"Unatoč političkim zapletima, nema indikacija da bi se oni mogli prenijeti na ekonomsku suradnju", ocjenjuje Rogelj.

Hrvatska ostaje glavni cilj slovenskih investitora kad je riječ o neposrednim ulaganjima, a sve je veći i interes za hrvatske vrijednosne papire zbog analiza da će rast njihovih tečajeva u iduće tri godine biti prosječno oko 15 posto, prenosi list.

Procvat tržišta kapitala u Hrvatskoj omogućit će i novi zakon o investicijskim fondovima jer će biti usklađen s europskim direktivama i omogućiti ulazak stranih fondova na hrvatsko tržište, ocjenjuje Dnevnik.

Od stvari s kojima slovenski investitori i poslovni ljudi još nisu zadovoljni kad je riječ o nastupu na hrvatskom tržištu navodi se da Hrvatska još nije ukinula ograničenja za uvoz slovenske govedine i proizvoda iz goveđeg mesa zbog nekoliko slučajeva kravljeg ludila koji su bili zabilježeni u Sloveniji pred više godina. Isto tako, spominju se i poteškoće za neke investitore poput Terma Čatež i njihovog neuspjelog ulaganja u Sunčani Hvar, te čekanje da se počne s novim valom privatizacije turističkih poduzeća.

Direktor Viator-Vektora Zdenko Pavček rekao je da ove godine u Hrvatskoj, ne računajući tvrtku u Šibeniku, računaju s porastom poslovanja od 50 posto i gradnju skladišta u Zagrebu.

Trgovački lanac Mercator najavljuje da će ove godine u Hrvatskoj ostvariti prihod od dvije milijarde kuna. To bi Mercator svrstalo na drugo ili treće mjesto u maloprodaji u Hrvatskoj, ocijenio je za list Stanislav Brodnjak, savjetnik predsjednika uprave Mercatora Žige Debeljaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙