FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno 5. izdanje publikacije "Javna dionička društva"

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Ovogodišnji promet na hrvatskomtržištu kapitala iznosit će oko 3 posto hrvatskog BDP-a, što je triputa više u odnosu na promet od prije dvije ili tri godine, no to jejoš uvijek nekoliko puta manje u odnosu na usporedive zemlje, rekao jena današnjem predstavljanju petog izdanja publikacije "Javna dioničkadruštva" direktor Arhivanalitike Velimir Šonje.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Ovogodišnji promet na hrvatskom tržištu kapitala iznosit će oko 3 posto hrvatskog BDP-a, što je tri puta više u odnosu na promet od prije dvije ili tri godine, no to je još uvijek nekoliko puta manje u odnosu na usporedive zemlje, rekao je na današnjem predstavljanju petog izdanja publikacije "Javna dionička društva" direktor Arhivanalitike Velimir Šonje.

Ovakav razvoj hrvatskog tržišta kapitala kratkoročno je dovoljan, no u srednjem roku će se tržište susresti s ograničenjima. Najveća su ograničenja pritom ona "u glavama" i javnog i privatnog sektora glede prepoznavanja tržišta kapitala kao mjesta za poticaj gospodarskom rastu zemlje, kao i nedostatak moćnih i jakih malih dioničara, ocijenio je Šonje.

Ipak, Šonje u tom roku očekuje pozitivne učinke od ulaska Hrvatske u EU. Na strani ponude to bi trebalo značiti veći broj uvrštenja, posebice kroz agresivniju privatizaciju putem burzi. Istodobno, očekivano povećanje potražnje i cijena, drži Šonje, trebao bi i u privatnom sektoru povećati interes za financiranjem na tržištu kapitala.

Tome, dodao je, pogoduju i mjere Hrvatske narodne banke usmjerene na ograničavanje kreditiranja, koje već sada kredite čine neisplativima, a posebice ako te mjere dovedu do očekivanog pritiska na kamatne stope.

Nastavak rasta tržišta kapitala u idućoj godini očekuje i analitičarka Raiffesenbank Austrije (RBA) Ivana Blašković, koja procjenjuje da bi i bez većih promjena 2006. godine mogla donijeti 10-postotni rast tržišta. No, već najavljeno listanje dionica Ine, kao i mogućnost da se privatizacija državnog sektora nastavi na taj način, moglo bi donijeti značajniji rast.

Blašković je kao posebno atraktivan sektor na tržištima kapitala u regiji istaknula sektor nekretnina, zbog čega drži da će i na hrvatskom tržištu biti isplativo ulaganje u primjerice građevinski sektor.

Osim u građevinski, analitičari za iduću godinu preporučuju i ulaganje u primjerice turistički sektor, ali i tradicionalno najprivlačnije i najlikvidnije hrvatske dionice, poput Ericssona Nikole Tesle, Plive i sl.

Novo izdanje publikacije "Javna dionička društva", u izdanju konzultantske tvrtke To One, uz analizu trenutnog i očekivanja glede budućeg stanja na domaće tržištu kapitala, donosi i procjene utjecaja ulaska Hrvatske u EU, kao i detaljne analize 200-tinjak tvrtki čije dionice kotiraju na hrvatskim burzama te nekoliko tvrtki čiji je izlazak na tržište tek najavljen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙