FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom najavio stranim ulagačima skori pristup dionicama

MOSKVA, 23. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Najveći proizvođač plina usvijetu ruski Gazprom objavio je da će za nekoliko dana na snagustupiti reforma ruskog tržišta na temelju koje će strani ulagačidobiti mogućnost pristupa njegovim dionicama.
MOSKVA, 23. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Najveći proizvođač plina u svijetu ruski Gazprom objavio je da će za nekoliko dana na snagu stupiti reforma ruskog tržišta na temelju koje će strani ulagači dobiti mogućnost pristupa njegovim dionicama.

Oba doma ruskog parlamenta poduprla su proširenje pristupa stranih ulagača Gazpromovim dionicama i očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin potpisati zakon o odgovarajućoj reformi sljedeće srijede.

Većina promatrača smatra da će liberalizacija stupiti na snagu sljedećeg dana, 28. prosinca, prije početka dugih novogodišnjih blagdana koji počinju 30. prosinca a završavaju 10. siječnja.

"Preostalo je još samo nekoliko radnih dana do sljedeće sjednice u siječnju. Nadamo se da će promjene stupiti na snagu u tom razdoblju. Nadamo se da će ta liberalizacija koju već tako dugo čekamo biti provedena u vrlo bliskoj budućnosti", kazao je čelnik Gazpromova odjela za tržišta kapitala Peter Bakajev.

Ulagači čekaju taj dan već godinama. "Mislim da će to dobro proći", kazao je Peter Halloran, hedge fond menadžer iz Pharosa.

Zahvaljujući reformi Gazprom će kao najveća ruska kompanija tržišne vrijednosti 150 milijardi dolara postati kompanija s najvrednijom dionicom među onima uvrštenima u ključni indeks novih svjetskih tržišta Morgan Stanley Capital Internationala (MSCI) u odnosu na sadašnju nultu vrijednost. Taj indeks prate ulagači čija vrijednost imovine kojom upravljaju doseže tri tisuće milijardi dolara.

Strana ulaganja u Gazpromovu imovinu trenutno su ograničena na 20 posto. Strani ulagači mogu slobodno trgovati tek ograničenim paketom dionica iako mnogi među njima zaobilaze to ograničenje putem offshore-trgovine, što su ruske vlasti dosad tolerirale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙