FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftaplin: uvoz ruskog plina reduciran za 11 posto

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Isporuka ruskog plina Hrvatskoj,zbog velike hladnoće u Rusiji, danas je manja za 11,36 posto, no to neutječe na stanje u plinoopskrbnom sustavu i on je i dalje stabilan,izjavila je danas direktorica Sektora komercijalnih poslovaIna-Naftaplina Nataša Vujec.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Isporuka ruskog plina Hrvatskoj, zbog velike hladnoće u Rusiji, danas je manja za 11,36 posto, no to ne utječe na stanje u plinoopskrbnom sustavu i on je i dalje stabilan, izjavila je danas direktorica Sektora komercijalnih poslova Ina-Naftaplina Nataša Vujec.

Isporuka ruskog plina Hrvatskoj smanjena je od utorka poslijepodne, najprije za 10 posto, tijekom jučerašnjeg dana za 6,5 posto, a danas je smanjenje nešto više, za 11,36 posto. To znači da je uvoz ruskog plina, sa uobičajenih 131 tisuću prostornih metara na sat, smanjen na oko 116 tisuća kubika na sat.

Ruski Gazprom, zbog izrazito niskih temperatura u Rusiji gdje se temperatura primjerice u Moskvi jutros spustila na 31 stupanj ispod ništice, smanjio je isporuku plina za 20 do 25 posto Mađarskoj i Bosni i Hercegovini kako bi veće količine isporučivao potrošačima u Rusiji. Iz Gazproma su najavili mogućnost da, zbog iznimno velike hladnoće, smanje i isporuke plina Italiji i Austriji.

Vujec napominje kako nema naznaka što će se događati s isporukama ruskog plina, no računa se da će ona ostati u sadašnjim okvirima. To neće bitno utjecati na stanje u plinoopskrbnom sustavu, kazala je.

Potrošnja plina je stabilna i u ravnoteži s mogućnostima dobave iz uvoza, domaće proizvodnje i kapaciteta podzemnog skladišta Okoli, ističe Vujec, napominjući i kako su temperature u Hrvatskoj relativno visoke za ovo doba godine.

Potrošnja plina u Hrvatskoj posljednjih se dana kreće od 460 do 500 tisuća kubika na sat.

Iz Naftaplina ponavljaju i apel potrošačima za racionalnom potrošnjom prirodnog plina.

Dodatne probleme, napominju, mogli bi biti vezani uz početak rada i uključivanje kutinske Petrokemije, koja je veliki potrošač plina i koja u početku svoje proizvodnje treba i oko 74 tisuće kubika plina na sat.

Uz neizvjesnost oko redukcija ruskog plina, te ovisnost potrošnje o temperaturama, odnosno znatnije povećanje potrošnje u slučaju nižih temperatura, uključenje Petrokemije moglo bi uzrokovati veće probleme, kažu u Naftaplinu.

Kutinska Petrokemija završila je 16. siječnja jednomjesečni planirani zimski remont, a s radom bi trebala započeti idući tjedan, 23. siječnja.

Petrokemija je, naime, prihvatila zamolbu Ine da zbog stanja u plinoopskrbi, klimatskih uvjeta i početka rada škola za tjedan dana odgodi ponovni početak proizvodnje.

Iz Naftaplina najavljuju da će u razgovorima s Petrokemijom pokušati razmotriti mogućnosti eventualno kasnijeg uključenja, ili rada Petrokemije određeno vrijeme, pa ponovnog prekida.

Iz Petrokemije su pak još prošli tjedan naglasili da bi svaki daljnji duži zastoj mogao ugroziti opskrbu domaćim gnojivom, prihranu i proljetnu sjetvu posebno na hrvatskim njivama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙