FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS o financijskoj decentralizaciji

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Klub zastupnika HNS-a u Hrvatskomsaboru predstavio je danas, na konferenciji za novinare, svoj modelfinancijske decentralizacije države, koji bi, tvrde, smanjio davanjagrađana za lokalne potrebe.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Klub zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru predstavio je danas, na konferenciji za novinare, svoj model financijske decentralizacije države, koji bi, tvrde, smanjio davanja građana za lokalne potrebe.

Predsjednik Kluba Dragutin Lesar pojasnio je da je država u posljednjih nekoliko godina na jedinice lokalne i područne samouprave prenijela brojne obveze, koje nije slijedila i adekvatna decentralizacija novca, pa je teret tih obveza pao na građane.

Što su lokalni proračuni manji, obveze građana su veće, rekao je Lesar, navodeći da, po HNS-ovom izračunu, za decentralizirane funkcije gradova i općina u zdravstvu, školstvu i socijali domaćinstva mjesečno izdvajaju između 480 i 880 kuna.

HNS, stoga, Saboru predlaže izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave i Zakona o porezu na dohodak, na temelju kojih bi taj porez trebao ostati općinama, gradovima i županijama, dok bi porez na dobit u cijelosti ostao državnom proračunu.

HNS-ovci predlažu i da u raspodjeli poreza na promet nekretnina, uz općine i gradove, ubuduće sudjeluju i županije.

Pojašnjavaju da županije donose prostorne planove i sudjeluju u strateškim infrastrukturnim projektima, čime povećavaju vrijednost nekretnina na svom području.

Za razliku od gradova i općina, županije ne mogu propisivati prireze i tako utjecati na svoje prihode, upozorio je Lesar.

Po HNS-ovim izračunima, primjenom predloženog modela proračuni grada Zagreba i države godišnje bi izgubili oko 320 milijuna kuna, no uz županijske bi se proračune slilo ukupno 335, a u gradske i općinske 305 milijuna kuna više nego sada.

Novac koji bi jedinice lokalne samouprave uprihodovale na taj način, bio bi njihov izvorni prihod i ne bi utjecao na visinu izdvajanja iz Fonda za poravnanje, koja se troše namjenski, istaknuo je Lesar.

Napomenuo je da je riječ o HNS-ovom četvrtom prijedlogu financijske decentralizacije u saborskoj proceduri.

"Vjerujemo da će HDZ-ovi zastupnici ovoga puta podržati naš prijedlog, jer ih na to obvezuju zaključci stranačke klauzure, održane jesenas u Varaždinskim Toplicama", dodao je Lesar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙