FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravobraniteljstvo BiH traži poništenje odluke o prodaji bolnice u Cavtatu

SARAJEVO,19. siječnja(Hina) - Državno pravobraniteljstvo Bosne iHercegovine uputilo je zahtjev Trgovačkom sudu u Dubrovniku zaponištenje prodaje zemljišta i objekata bivše dječje bolnice "NemanjaVlatković" u Cavtatu, prenose u četvrtak sarajevski dnevni listovi.
SARAJEVO,19. siječnja(Hina) - Državno pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev Trgovačkom sudu u Dubrovniku za poništenje prodaje zemljišta i objekata bivše dječje bolnice "Nemanja Vlatković" u Cavtatu, prenose u četvrtak sarajevski dnevni listovi.

Uz ovaj zahtjev, upućen u srijedu, istodobno je Općinskom sudu u Dubrovniku poslana žalba na prethodno rješenje o prijenosu vlasništva nad bivšom bolnicom na nekadašnji OOUR "Nemanja Vlatković" kao samostalni subjekt, odnosno hrvatsko poduzeće, što je i bila pravna osnova za odluku o prodaji tri bolnička objekta te zemljišta površine veće od devet tisuća četvornih metara, smještenog uz samu morsku obalu.

Bivšu dječju bolnicu, na koju pravo vlasništva polažu država BiH i Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu (KCUS), Trgovački sud u Dubrovniku je prodao poduzeću Konel iz Cavtata za 10,7 milijuna kuna. Isto je poduzeće ranije kupilo manji dio zemljišta od oko dvije tisuće četvornih metara, koje je također pripadalo bivšoj bolnici, a prodano je kako bi se isplatili dugovi prema uposlenicima.

Zamjenica pravobranitelja BiH Dragica Miletić izjavila je kako se sada očekuje da nadležni sudovi u Hrvatskoj donesu zaključak o stavljanju izvan snage odluke o prodaji nekadašnje bolnice.

Država BiH, odnosno KCUS, drže kako su i dalje jedini zakoniti vlasnici bivše bolnice u Cavtatu što je, prema njihovu tumačenju, potvrđeno i sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ.

U Pravobraniteljstvu BiH drže kako zakonski postupak za prodaju nije ni formalno ispoštovan, jer je natječaj umjesto u Narodnim novinama RH, kako je to pripisano, objavljen u dnevnim listovima.

Tijekom odlučivanja o žalbi Općinskom sudu u Dubrovniku bit će predstavljene odredbe Ugovora o sukcesiji imovine bivše SFRJ temeljem kojega bolnica u Cavtatu pripada BiH.

Pravobraniteljstvo BiH i pravni zastupnik KCUS-a ranije ovog mjeseca uputili su Vrhovnom sudu Hrvatske zahtjev za revizijom cijelog postupka.

Ne donese li taj sud odluku kakvu očekuju u Pravobraniteljstvu BiH, slijedit će žalba Ustavnom sudu Hrvatske, a potom je moguće i otvaranje postupka pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙