FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napoleonovu vojsku dokrajčile uši

PARIZ, 5. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Povijesne knjige kažu da je nakondolaska u Moskvu 1812. Napoleonovu vojsku načela zima, a pri povratkuu domovinu dokrajčili glad, rane i slab moral, no, znanstvenici danastvrde da je istina zanimljivija, iako manje poetična: vojsku jeuništila Pediculus humanus iliti uš.
PARIZ, 5. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Povijesne knjige kažu da je nakon dolaska u Moskvu 1812. Napoleonovu vojsku načela zima, a pri povratku u domovinu dokrajčili glad, rane i slab moral, no, znanstvenici danas tvrde da je istina zanimljivija, iako manje poetična: vojsku je uništila Pediculus humanus iliti uš.

Ekipa znanstvenika pod vodstvom Didiera Raoulta iz francuskoga Nacionalnoga centra za znanstvena istraživanja (CNRS) pregledala je ostatke Napoleonovih vojnika pokopanih u masovnoj grobnici u Vilniusu, glavnome gradu Litve, osamsto kilometara zapadno od Moskve.

Uzorci tla, tkanine i zuba pokazuju da je više od trideset posto vojnika umrlo od bakterijskih infekcija što ih prenose uši.

Paraziti su prenijeli tri ubojite bolesti, povratnu groznicu, rovovsku groznicu i tifus pjegavac, a dokaz su ostaci buha pronađeni u zajedničkoj grobnici i na vojničkim uniformama, te bakterija Bartonella quintana, uzročnik rovovske groznice na nekim buhama.

Osim toga, pregledano je 35 zuba i na njih sedam pronađena je Bartonella quintana u zubnoj pulpi te Rickettsia prowazekii, bakterija koja izaziva pjegavac, u trima drugim zubima.

To neobično istraživanje objavljeno je u siječanjskome broju časopisa Journal od Infectious Diseases.

U masovnoj grobnici otkrivenoj 2001. ostaci su stotina Napoleonovih vojnika koji su se povlačili prema Francuskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙