FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južnokorejsko sveučilište ispričalo se zbog znanstvenog falsifikata

SEUL, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Predsjednik jednog odnajprestižnijih južnokorejskih sveučilišta ispričao se u srijedu zbogznanstvenog falsifikata poručivši da dva lažirana istraživanjamatičnih stanica predstavljaju sramotu kako za državu tako i zaznanost.
SEUL, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Predsjednik jednog od najprestižnijih južnokorejskih sveučilišta ispričao se u srijedu zbog znanstvenog falsifikata poručivši da dva lažirana istraživanja matičnih stanica predstavljaju sramotu kako za državu tako i za znanost.

Ekipa pod vodstvom nekoć slavljenog, a danas prezrenog južnokorejskoga znanstvenika lažirala je dva znanstvena rada o matičnim stanicama embrija, ali doista jest uspjela stvoriti prvi klon psa, objavilo je u utorak stručno povjerenstvo koje je istražilo slučaj.

To je povjerenstvo priopćilo da su znanstvenici pod vodstvom Hwanga Woo-suka namjerno lažirali podatke o matičnim stanicama i takvo ponašanje nazvalo skandaloznim.

"Hwangov istraživački tim učinio je nešto što znanstvenici nikad ne bi smjeli. Taj je slučaj ostavio mrlju koja se ne može izbrisati ni u Koreji ni u međunarodnoj znanstvenoj zajednici", rekao je predsjednik sveučilišta Chung Un-chan na konferenciji za novinare u srijedu u Seulu i dodao da je zatražio od povjerenstva da kazni znanstvenike.

"Zbog sramote za zemlju, kao predsjednik sveučilišta duboko se svima ispričavam", kazao je Chung.

Istražno je povjerenstvo, ipak, analizom DNK dokazalo da je znanstvena ekipa uspjela stvoriti prvoga kloniranog psa. Riječ je o afganistanskom hrtu nazvanome Snuppy, što je skraćeno od Seoul National University puppy (nacionalni sveučilišni štenac).

Znanstveni falsifikati koje je Hwang objavio su: rad u 2004. u kojem je opisao kako je proizveo prve klonirane ljudske embrije za istraživanje, i rad u 2005. o prvim ciljano proizvedenim matičnim stanicama embrija. Oba rada objavljena su u časopisu Science.

Osramoćeni znanstvenik povukao se iz javnosti nakon izbijanja afere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙