FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za krađu Munchovih remek-djela optuženo šest osoba

OSLO, 19. prosinca 2005. (Hina/AP) - U ponedjeljak je za krađuremek-djela Edvarda Muncha "Krik" i "Madonna", izvedenu prošle godineusred dana, optuženo šest osoba, priopćio je norveški tužitelj.
OSLO, 19. prosinca 2005. (Hina/AP) - U ponedjeljak je za krađu remek-djela Edvarda Muncha "Krik" i "Madonna", izvedenu prošle godine usred dana, optuženo šest osoba, priopćio je norveški tužitelj.

U kolovozu 2004. godine su zakrabuljene naoružane osobe iz Munchovog muzeja u Oslu ukrale verzije dvije najpoznatije Munchove slike koje još uvijek nisu nađene. Munch je napravio četiri verzije "Krika", slike koja je postala suvremena ikona ljudske tjeskobe.

Unatoč međunarodnoj potrazi i obećanoj nagradi od 2 milijuna norveških kruna (300.000 US dolara) od strane grada Osla koji je vlasnik muzeja, djela se još nisu našla. Stručnjaci za umjetnost kaže da su oba djela neprocjenjive vrijednosti i previše poznata da bi ih lopovi prodavali.

Petoro osumnjičenih optuženo je za krađu, a šesti osumnjičeni optužen je za primanje ukradene robe, rekao je tužitelj Terje Nyboe. Policija vjeruje da je šesti optuženi na kratko vrijeme sakrio djela prije no što su premještena drugdje. U skladu s norveškim zakonom o zaštiti privatnosti niti jedan od optuženih nije imenovan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙