FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo ICTY-a se protivi odlasku Miloševića u Moskvu

DEN HAAG, 22. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tužiteljstvo Haškog sudau četvrtak se usprotivilo zahtjevu bivšeg jugoslavenskog predsjednikaSlobodana Miloševića za odlaskom u moskovsku bolnicu, potkrijepivšitakvo stajalište izvješćima da je u Rusiji Miloševićeva obitelj i dase on možda ne bi vratio na nastavak suđenja.
DEN HAAG, 22. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tužiteljstvo Haškog suda u četvrtak se usprotivilo zahtjevu bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića za odlaskom u moskovsku bolnicu, potkrijepivši takvo stajalište izvješćima da je u Rusiji Miloševićeva obitelj i da se on možda ne bi vratio na nastavak suđenja.

Britanski odvjetnici Stephen Kay i Gillian Higgins, koje mu je Haški sud dodijelio kao branitelje po službenoj dužnosti, u srijedu su sudu predali podnesak kojim traže da se Miloševiću odobri privremeno oslobađanje iz pritvora UN-a u Scheveningenu i dopusti odlazak na liječenje u Moskvu.

Milošević (64) ima problema sa srcem i visokim krvnim tlakom, zbog čega je suđenje, koje traje četvrtu godinu, često bilo prekidano.

Ruski liječnici već prije su ocijenili da bi Miloševićevo liječenje trajalo najmanje dva mjeseca.

Dodijeljeni odvjetnici su naveli kako su u ime svoj klijenta uputili zahtjev ruskoj vladi da izda jamstva da će se Milošević vratiti na Haški sud.

"Tužiteljstvo se protivi tom zahtjevu jer nema dokaza koji bi ukazivali na to da će se optuženi vratiti u Haag ako bude pušten", kaže se u priopćenju tužiteljstva.

Ako ode u Rusiju, Milošević bi mogao biti proglašen nesposobnim za putovanje, što bi spriječilo njegov povratak u Haag, tvrdi tužiteljstvo i podsjeća kako je optuženi dosad činio sve što je mogao kako bi omeo normalno funkcioniranje suda, koji uopće ne priznaje.

"Vijeće mora biti svjesno i činjenice da supruga, brat i sin optuženoga sad navodno žive u Ruskoj Federaciji", napominje se u priopćenju.

U slučaju da Rusija izda jamstva, tužiteljstvo najavljuje kako će ih osporavati kao nedovoljna, na temelju ponašanja Rusije u nekim prijašnjim slučajevima.

Haški sud zbog božićnih blagdana ne radi od 16. prosinca do 9. siječnja, pa se odluka vijeća o zahtjevu odvjetnika ne očekuje prije sredine siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙