FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVPEI ne očekuje da će Aziz i službeno zatražiti azil

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova ieuropskih integracija (MVPEI) ne očekuje da će bivši irački ministarTarik Aziz i službeno zatražiti azil u Hrvatskoj, iako je u srijedupotvrdilo da je od njegovog odvjetnika primilo zamolbu da procjeni bili takav zahtjev mogao biti odobren.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) ne očekuje da će bivši irački ministar Tarik Aziz i službeno zatražiti azil u Hrvatskoj, iako je u srijedu potvrdilo da je od njegovog odvjetnika primilo zamolbu da procjeni bi li takav zahtjev mogao biti odobren.

"Možemo kazati kako je MVPEI zaprimilo pismo talijanske odvjetničke kancelarije Studio legale internazionale, koja nije podnijela formalni zahtjev već zamolbu Republici Hrvatskoj da procjeni bi li u slučaju da iračka vlada prihvati prijedlog o puštanju na slobodu iz humanitarnih razloga bila sklona odobriti eventualni formalni zahtijev za azilom", istaknula je glasnogovornica Ministarstva Ivana Crnić.

No, Ministarstvo smatra nerelanim da bi ubuduće Hrvatska mogla zaprimiti i formalni zahtjev za azilom bivšem iračkom ministru vanjskih poslova, ustvrdila je Crnić.

Dodaje kako Ministarstvo ima saznanja da je slično pismo Azizov odvjetnik uputio i brojnim drugim zemljama.

Tjednik Globus, koji u današnjem broju donosi priču o mogućem Azizovom traženju azila, tvrdi da obitelj bivšeg iračkog ministra vanjskih poslova i jednog od najbližih suradnika svrgnutog diktatora Sadama Huseina preferira Hrvatsku u odnosu na druge europske zemlje.

Aziz je od travnja 2003. u američkom pritvoru, a njegov odvjetnik zatražio je hitno pomilovanje i puštanje na slobodu zbog zdravstvenih razloga.

U pismu upućenom hrvatskoj ministrici vanjskih poslova i europskih integracija navodi se da se Aziz u Iraku ne osjeća sigurno te da u toj zemlji ne može dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb, kakva bi mu mogla biti pružena u Hrvatskoj.

Odvjetnik Giovanni di Stefano ističe da se Aziz dragovoljno predao Amerikancima te da su protiv njega povučene "ozbiljne i teške optužbe".

"Umjesto toga optužen je zbog navodnih financijskih malverzacija zbog kojih bi, čak da mu je za to i dosuđena zatvorska kazna, ona vremenski bila manja od one koju je do sada odslužio", navodi se u molbi.

U MVPEI-u se nije moglo doznati hoće li i na koji način odgovoriti na zahtjev Azizovog odvjetnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙