FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijske vlasti i hodočasnici međusobno prebacuju krivnju za tragediju

MEKA, 13. siječnja 2006. (Hina/AP) - Saudijska je Arabija u petak zanesreću tijekom hadža u kojoj su poginule 362 osobe okrivilaneposlušne hodočasnike no, mnogi od njih kažu da se boljim sigurnosnimmjerama mogla izbjeći najveća tragedija na hadžu u posljednjih 16godina.
MEKA, 13. siječnja 2006. (Hina/AP) - Saudijska je Arabija u petak za nesreću tijekom hadža u kojoj su poginule 362 osobe okrivila neposlušne hodočasnike no, mnogi od njih kažu da se boljim sigurnosnim mjerama mogla izbjeći najveća tragedija na hadžu u posljednjih 16 godina.

Prema posljednjim podacima, u četvrtak je 362 hodočasnika na smrt pregaženo u gužvi tijekom rituala kamenovanja vraga na mostu Džamarat u Mini, uskoj dolini u blizini svetoga grada Meke, gdje su se i ranije događale nesreće.

Legitimitet saudijske vladarske kuće u očima mnogih muslimanima počiva i na njezinoj sposobnosti da svake godine ugosti 2,5 milijuna hodočasnika iz cijelog svijeta.

"Država je poduzela sve napore i učinila sve što je trebalo", izjavio je vrhovni saudijski klerik veliki muftija Abdulaziz al-Sheikh državnoj televiziji optuživši hodočasnika da se nisu pridržavali reda.

Princ Sultan bin Abdul-Aziz također je okrivio hodočasnike koji nisu poštivali pravila time što su svoje stvari nosili sa sobom i zanemarili savjet da rituale rasporede tijekom cijelog dana.

Neki hodočasnici, međutim, ocjenjuju da saudijske vlasti nisu uspjele nametnuti svoja pravila u ritualu, a kolumnist saudijskog lista al-Hayat Raqiya Shabibu svom komentaru upozorava da se "mora odgovoriti koji je razlog tragedije".

"Kako se ovo ne bi ponovilo potrebno je ponovno razmotriti organizaciju, posebice u području Džamarata", ocijenio je Shabib u svom komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙