FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iračke sunitske skupine odbacuju pregovore o koaliciji

ZAGREB/BAGDAD, 29. prosinca 2005. (Hina) - Vodeće šijitske skupinenastavile su u četvrtak s kurdskim predsjednikom pregovarati oformiranju velike vladine koalicije u čemu sunitske i sekularnestranke odbijaju sudjelovati sve dok ne budu objavljeni rezultatiistrage o izbornim nepravilnostima.
ZAGREB/BAGDAD, 29. prosinca 2005. (Hina) - Vodeće šijitske skupine nastavile su u četvrtak s kurdskim predsjednikom pregovarati o formiranju velike vladine koalicije u čemu sunitske i sekularne stranke odbijaju sudjelovati sve dok ne budu objavljeni rezultati istrage o izbornim nepravilnostima.

Šijitski blok već četvrti dan zaredom pregovora s kurdskim čelnicima o formiranju vladine koalicije u odmaralištu Dukan u iračkom Kurdistanu na sjeveru zemlje. S kurdske strane pregovore je u četvrtak vodio Jalal Talabani, irački predsjednik, a sa šijitske Abdul Aziz al-Hakim, vjerski poglavar koji je na čelu Ujedinjenog iračkog saveza (UIA).

Mediji upozoravaju da bi sunitski bojkot pregovora mogao produbiti političku krizu nakon parlamentarnih izbora 15. prosinca koje je dužnosnik Ujedinjenih naroda ocijenio valjanima.

"Ne sudjelujemo u razgovorima", rekao je Nasser al-Ani, predsjednik vodeće sunitske koalicije Fronte iračkog sporazuma, prenio je na internetu Scotsman.com News.

Al-Ani ističe da je njegova koalicija spremna sudjelovati u formiranju široke koalicije, ali neće početi pregovore "sve dok ne dobije potpuno jasnu sliku o rezultatima istrage" o izbornim nepravilnostima.

UN je izbore pak ocijenio poštenima nakon što su oporbene skupine zatražile međunarodnu intervenciju i neovisnu istragu nad više od 1.500 pritužbi na nepravilnosti.

Objava konačnih izbornih rezultata očekuje se idućeg tjedna, a privremeni rezultati pokazali su uvjerljivo vodstvo vladajućeg šijitskog vjerskog bloka UIA koji ipak ne može sam formirati vladu.

Prema Al-Hakimu, kandidat za premijera trebao bi biti iz redova Ujedinjenog iračkog saveza.

Agencija Reuters pojašnjava da su se suniti nadali većem izbornom uspjehu ali su brojčano manji u odnosu na većinske šijite, te su nezadovoljni jer ih čeka marginalizacija, iako u manjoj mjeri, kao i u prethodnoj prijelaznoj vladi sastavljenoj uz potporu Sjedinjenih Država.

Prema prvim rezultatima suniti bi imali 40 od 275 mjesta u parlamentu, a šijiti 130. Kurdi bi dobili 50 mjesta, a 25 bi bilo za široki sekularni savez kojemu je na čelu bivši premijer Iyad Allawi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙