FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerijski militanti prijete novim napadima na naftna polja

LAGOS, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Nigerijski militanti, kojisu u napadu na naftna postrojenja Shella oteli radnike tebritansko-nizozemske naftne korporacije u predjelu delte Nigera, zaprijetili su u utorak da će od 1. veljače primijeniti agresivnijutaktiku protiv zaposlenika, ali i njihovih obitelji.
LAGOS, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Nigerijski militanti, koji su u napadu na naftna postrojenja Shella oteli radnike te britansko-nizozemske naftne korporacije u predjelu delte Nigera, zaprijetili su u utorak da će od 1. veljače primijeniti agresivniju taktiku protiv zaposlenika, ali i njihovih obitelji.

U izjavi Pokreta za nezavisnost delte Nigera, skupina prijeti novim napadima idućih dana "kako bi dokazala svim kompanijama da vam samo mi, vaši domaćini, možemo jamčiti sigurnost".

"S 1. veljače 2006. počet ćemo agresivniju taktiku protiv zaposlenika naftnih kompanija i njihovih obitelji u delti Nigera", priopćili su militanti i poručili da će svoje operacije prebaciti u gradove i blokirati nigerijsko gospodarstvo te sugerirali da stranci trebaju napustiti deltu Nigera.

Četvorica stranih radnika razgovarala su telefonski s Reutersom u ponedjeljak i pritom nabrojala zahtjeve otmičara i prenijela upozorenje protiv bilo kakva pokušaja upletanja nigerijske vojske u njihovo oslobađanje.

Nigerijskoj vladi dat je 48-satni rok za pregovore.

Kompanija Royal Dutch Shell evakuirala je oko 330 svojih radnika iz četiri naftna crpilišta nakon smrtonosnog napada u nedjelju a razmišlja o daljem povlačenju svoga osoblja zbog neizvjesnosti na kojem će području biti novi napad.

Nigerija, najveći afrički proizvođač nafte s gotovo 2,4 milijuna barela dnevno, nakon oslobođenja od britanske kolonijalne vlasti 1960. godine, proživjela je niz diktatorskih režima sve do 1999. kada je na vlast došao aktualni predsjednik Olusegun Obasanjo. Zemlju, međutim, iduće godine očekuju izbori i analitičari vjeruju da je to jedan od razloga za napade, poglavito jer pripadnici naroda Ijaw, koji čine pobunjenike, traže odvajanje bogate delte Nigera od ostatka Nigerije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙