FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska OTP bacila oko na Splitsku banku

BUDIMPEŠTA , 17. siječnja 2006. (Hina/APA) - Nakon najnovijih najava izrumunjske vlade da bi planirana privatizacija štedionice CEC moglabiti odgođena ili čak otkazana zbog razočaravajuće niskih ponuda, umađarskim se medijima spekulira o mogućem odustajanju mađarske OTPbanke od ponude za rumunjsku štedionicu i o njezinom pojačanomokretanju HVB Splitskoj banci.
BUDIMPEŠTA , 17. siječnja 2006. (Hina/APA) - Nakon najnovijih najava iz rumunjske vlade da bi planirana privatizacija štedionice CEC mogla biti odgođena ili čak otkazana zbog razočaravajuće niskih ponuda, u mađarskim se medijima spekulira o mogućem odustajanju mađarske OTP banke od ponude za rumunjsku štedionicu i o njezinom pojačanom okretanju HVB Splitskoj banci.

Skupina ponuđačima za CEC uključuje i ogranak RZB-a Raiffeisen International (RI), čiji će izgledi osjetno porasti u slučaju odustajanja mađarske banke bude li rumunjska štedionica uistinu privatizirana još ove godine.

Među ponuđačima su i Banca Monte dei Paschi di Siena, grčka EFG Eurobank Ergasias, Grčka narodna banka i francusko-belgijska Dexia.

Odustajanje od CEC-a podrazumijevalo bi da OTP odustaje i od stjecanja dominantne pozicije na rumunjskom tržištu ali u regiji ima i drugih isplativih ciljeva za preuzimanje, napomenuo je mađarski gospodarski list "Vilagggazdasag", izdvajajući kao jedan od ciljeva i hrvatsku HVB Splitsku banku, ogranak Bank Austria Creditanstalt.

OTP je u Hrvatskoj već zastupljena kroz Novu Banku s udjelom u hrvatskom tržištu od 3,4 posto. HVB Splitska banka kontrolira, pak, desetinu hrvatskog tržišta i snažno je zastupljena ponajprije u obalnom dijelu Hrvatske, a mogla bi biti privlačna i za zapadne banke pa vjerojatno neće biti jeftina. Njezina cijena procijenjena je na 500 do 600 milijuna eura, piše mađarski list.

Vodeća mađarska banka OTP ima značajan udio i u bugarskom tržištu, nominalno je zastupljena i u Rumunjskoj, Srbiji-Crnoj Gori i Slovačkoj a planira akviziciju Panonske banke i Vojvođanske banke u Srbiji a u Ukrajini je na njezinom popisu za kupovinu i Ukrsotsbank.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙