FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erste Bank kupuje rumunjsku banku BCR

ZAGREB/BEČ, 21. prosinca 2005. (Hina) - Erste Bank, druga po veličinaaustrijska banka, pobijedila je na natječaju za kupnju većinskogpaketa najveće rumunjske banke Banca Comerciala Romana (BCR) ponudivši3,75 milijarde eura za njezinih 61,9 posto dionica, priopćeno je usrijedu iz te banke.
ZAGREB/BEČ, 21. prosinca 2005. (Hina) - Erste Bank, druga po veličina austrijska banka, pobijedila je na natječaju za kupnju većinskog paketa najveće rumunjske banke Banca Comerciala Romana (BCR) ponudivši 3,75 milijarde eura za njezinih 61,9 posto dionica, priopćeno je u srijedu iz te banke.

Ponuda Erste Bank nadmašila je konkurentsku ponudu portugalske banke Banco Comercial Portugues, a očekuje se da će transakcija biti okončana u drugom tromjesečju 2006.

Erste Bank sa sjedištem u Beču kupit će 36,9 posto udjela od rumunjske vlade, 12,5 posto plus jedna dionica od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te 12,5 posto plus jednu dionicu od Međunarodne financijske korporacije (IFC).

"BCR je neosporno tržišni lider u Rumunjskoj i u potpunosti se uklapa u našu postojeću mrežu u srednjoj i istočnoj Europi", rekao je Andreas Treichl, predsjednik Uprave Erste banke.

"Također smo svjesni naše odgovornosti koju smo preuzeli za gotovo 2,8 milijuna klijenata i više od 12.000 zaposlenih, kao i činjenice da je BCR vrlo važna komponenta cjelokupnog rumunjskog gospodarstva", dodao je Treichl.

Prema međunarodnim standardima financijskog izvještavanja (IFRS) krajem 2004. ukupna aktiva BCR-a iznosi 6,36 milijardi eura, a ostvarena neto dobit u 2004. bila je 158 milijuna eura. BCR ima 339 poslovnica diljem Rumunjske i više od 12.000 zaposlenih, te posjeduje najveću mrežu bankomata u zemlji, navodi se u priopćenju austrijske banke.

Akvizicijom rumunjske banke broj klijenata Erste Bank porast će za približno 22 posto, broj poslovnica povećat će se za 14 posto, s 2.369 na 2.708, dok će se baza potencijalnih klijenata proširiti s 46 na 68 milijuna, dodaje Erste Bank u svojem priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙