FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žalbeno vijeće ICTY-a olakšalo obranu Marijačića i Rebića

DEN HAAG, 17. siječnja 2006. (Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY)olakšalo je obranu Ivice Marijačića i Markice Rebića od optužbi zanepoštivanje suda, utvrdivši da zaštićeni svjedok sa suđenje TihomiruBlaškiću, čije su ime i iskaz objavili u "Hrvatskom listu" 2004., nijezadovoljavao osnovni uvjet iz sudskog naloga od 6. lipnja 1997. premakojem se zaštita odnosila samo na "svjedoke koji su stanovnici bivšeJugoslavije", objavljeno je u utorak na predraspravnoj konferencijiuoči početka suđenja Marijačiću i Rebiću..
DEN HAAG, 17. siječnja 2006. (Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) olakšalo je obranu Ivice Marijačića i Markice Rebića od optužbi za nepoštivanje suda, utvrdivši da zaštićeni svjedok sa suđenje Tihomiru Blaškiću, čije su ime i iskaz objavili u "Hrvatskom listu" 2004., nije zadovoljavao osnovni uvjet iz sudskog naloga od 6. lipnja 1997. prema kojem se zaštita odnosila samo na "svjedoke koji su stanovnici bivše Jugoslavije", objavljeno je u utorak na predraspravnoj konferenciji uoči početka suđenja Marijačiću i Rebiću..

Tužitelj David Akerson kazao je kako nalog iz 1997. nije od kritične važnosti za dokazivanje odgovornosti optuženih za nepoštivanje suda, te da se zaštita odnosila na osjetljivi materijal o kojem je svjedočio zaštićeni svjedok a na ne njegovu sigurnost. Branitelji optuženih Krešimir Krsnik i Marin Ivanović pozdravili su odluku Žalbenog vijeća, navodeći da su oni u svojim podnescima ukazivali na slabost optužnice.

Žalbeno vijeće, u svojoj je odluci od 16. siječnja, također ukinulo sve zaštitne mjere koje su se odnosile na iskaz zaštićenog svjedoka - nizozemskog časnika UNPROFOR-a Johannesa van Kuijka sa zatvorene sjednice suđenje Tihomiru Blaškiću 16. prosinca 1997., kako bi se o tim materijalima moglo svjedočiti na otvorenoj sjednici i u javnosti.

Predraspravna sjednica je prekinuta na četvrt sata kako bi se branitelji upoznali s odlukom Žalbenog vijeća koju su primili tek jutros.

Predsjedavajući sudac O-Gon Kwon kazao je kako vijeće želi da suđenje bude dovršeno u dva raspravna dana, u utorak i srijedu, kako je i predviđeno ranijim nalogom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙