FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomilovanja Predsjednika Republike

ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Posljednjim pomilovanjima,objavljenim u zadnjim "Narodnim novinama" od 13. siječnja, hrvatskipredsjednik Stjepan Mesić umanjio je kazne devetorici osuđenika, natri zahtjeva zatvorske kazne zamijenio je uvjetnima, a odbijene sumolbe pedesetorici osuđenih.
ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Posljednjim pomilovanjima, objavljenim u zadnjim "Narodnim novinama" od 13. siječnja, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić umanjio je kazne devetorici osuđenika, na tri zahtjeva zatvorske kazne zamijenio je uvjetnima, a odbijene su molbe pedesetorici osuđenih.

Odlukom predsjednika Republike za šest mjeseci je smanjena zatvorska kazna Zdravku Jovanoviću, osuđenom na šest godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Baranji 1991. i 1992.

Jovanovića je u svibnju 2003. osječki Županijski sud osudio na šest godina zatvora jer se nakon okupacije Baranje pridružio srpskim paravojnim postrojbama koje su ondje osnovale tzv. štab Teritorijalne odbrane.

Tužiteljstvo je tvrdio da je sudjelovao u nezakonitim uhićenjima Hrvata, njihovim ispitivanjima te fizičkim i psihičkim zlostavljanjima.

U optužnici je stajalo da je Jovanović krajem studenoga 1991. priveo i ispitivao Ivana Svalinu kojega je potom brutalno tukao, a zatim mu i nožem izrezao uho, dok je istoga dana sudjelovao i u uhićenju Tadije Jakšića kojemu je prijetio ubojstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙