FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: sutra nastavak suđenja

SPLIT,16. siječnja 2006.(Hina) - Suđenje osmorici bivših vojnihpolicajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima srpskenacionalnosti u Vojno-istražnom centru Lori u Splitu 1992., nastavljase sutra ispitivanjem svjedoka, potvrđeno je na Sudu.
SPLIT,16. siječnja 2006.(Hina) - Suđenje osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Vojno-istražnom centru Lori u Splitu 1992., nastavlja se sutra ispitivanjem svjedoka, potvrđeno je na Sudu.

Sutra bi trebali biti ispitani također bivši pripadnici Vojne policije Tvrtko Pašalić i Zvonimir Cigić, a u četvrtak Milorad Pajić, koji se do sada nisu odazvali pozivima unatoč nalogu policije za njihovim privođenjem.

Poziv za svjedočenje u četvrtak poslan je dvojici svjedoka iz Trebinja Miroslavu Čučku i Draganu Ratkoviću, nekadašnjim rezervistima bivše JNA koje je predložio zastupnik optužbe Michelle Squiccimmaro zbog saznanja koja bi mogli imati, s obzirom na to da su bili u Lori u vrijeme smrti dvojice civila Nenada Kneževića i Gojka Bulovića za što je, uz ostalo, i podignuta optužnica.

Potvrda njihova dolaska na Sud još nije stigla, no, po riječima predsjednice Vijeća za ratne zločine Spomenke Tonković, njihov se dolazak očekuje s obzirom na jamstva sigurnosti koja je svim svjedocima pružilo Ministarstvo pravosuđa.

Idućega tjedna, ako tijekom ovoga budu ispitani svi preostali svjedoci, Sudsko će vijeće započeti s uvidom u dokumentaciju o stanju i ustroju te rasporedu dežurstava vojnih policajaca u Vojno-istražnom centru Lora 1992. godine, koju je zaprimilo od Ministarstva obrane.

Optužnica protiv osmorice bivših vojnih policajaca podignuta je 2000. godine, a na prvom suđenju, završenom 2002. godine, oslobođeni su optužbe. Vrhovni je sud tu presudu poništio te odredio ponovno suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem i pritvaranje optuženih.

Ponovljeno suđenje počelo je u rujnu prošle godine.

U pritvoru su četvorica optuženih - Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić, dok su u bijegu prvooptuženi Tomislav Duić, nekadašnji upravitelj zatvora u Lori, te Josip Bikić, Miljenko Bajić i Emilijo Bungur i za njima je raspisana tjeralica.

Tijekom dosadašnjeg postupka saslušano je 50-ak svjedoka iz Hrvatske, te 20-ak iz Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Protiv petorice optuženih, Duića, Vrkića, Bungura, Gudića i Botića, vodi se i istraga za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori u istom razdoblju. Istražni sudac Županijskog suda u Splitu uputio je preko Ministarstva pravosuđa zamolnicu za ispitivanjem svjedoka - oštećenika u tom postupku pred sudovima u Srbiji i Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, no, prema informacijama Županijskog državnog odvjetništva, još nema povratne informacije o tome.

Na temelju tih iskaza odlučit će se ima li elemenata za podizanje druge optužnice odnosno, eventualno, za objedinjavanje s postojećom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙