FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 16. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić poželio je u ponedjeljak članovima diplomatskoga zbora akreditiranim u Hrvatskoj sretnu Novu godinu dodavši kako su takve želje itekako potrebne i hrvatskim vlastima i zemljama koje ti diplomati u Hrvatskoj zastupaju. Prema Mesićevim riječima, iako smo se "nadali da ćemo u trećem tisućljeću doživjeti svijet mira stabilnosti i suradnje, proteklih nekoliko godina ne daje pretjeranog razloga za takav optimizam". Mesić je pred oko 170 uzvanika naglasio hrvatsku otvorenost prema svijetu i spremnost za suradnju sa svima i svuda, "naravno, na osnovama ravnopravnosti i uzajamnog zadovoljavanja interesa", Mesić je rekao da Hrvatska želi zauzeti svoje mjesto u svijetu i preuzimati i odgovornost u međunarodnoj zajednici, poglavito u UN-u.

ZAGREB - Svjedočenje bivšeg američkog obavještajnog agenta Williama Gowena pred sudom u San Franciscu prošlog mjeseca povezalo je zamjenika vatikanskog državnog tajnika Giovannija Battista Montinija, koji je kasnije postao papa Pavle VI, s 'pranjem' ukradene židovske i druge imovine, te je otkrilo njegovu navodnu ulogu u pomaganju u bijegu hrvatskim ustaškim zločincima, među kojima je bio i ustaški poglavnik Ante Pavelić, piše u nedjelju izraelski list Ha'aretz. Članak u Ha'aretzu temelji se na prošlomjesečnom svjedočenju Williama Gowena, bivšeg američkog obavještajca pred saveznim sudom u San Franciscu. Na sudu u San Franciscu od 1999. vodi se postupak protiv Vatikanske banke, Franjevaca, ustaša i Nacionalne banke Švicarske. Tužbu su predale obitelji žrtava i organizacije koje zajedno predstavljaju 300.000 žrtava II. svjetskog rata a traže povrat imovine i odštetu.

SARAJEVO - Srbijanski tajkun Bogoljub Karić, za kojim tragaju pravosudne vlasti njegove zemlje, boravio je nenajavljeno u Sarajevu, gdje se sastao s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnanom Terzićem, najavivši istodobno borbu za osvajanje vlasti u Srbiji. Sarajevski "Dnevni avaz" informaciju o Karićevu boravku u glavnom gradu BiH objavio je u ponedjeljak ne objašnjavajući kada se to točno dogodilo. Karić je ovom listu dao intervjuu u pisanom obliku, a na pitanje gdje zapravo trenutačno boravi odgovorio je kako je "na putu ka ozbiljnoj, časnoj i odgovornoj dužnosti budućeg premijera Srbije". Jedan od najtraženijih ljudi u Srbiji tvrdi kako trenutačno putuje regijom pripremajući se za preuzimanje vlasti u Beogradu.

MONROVIA - Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u ponedjeljak pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da ubrza pripreme za prijevremeni sastanak vijeća guvernera o iranskom nuklearnom pitanju. Rice želi da se taj sastanak, koji je bio predviđen za 6. ožujka, održi "što je prije moguće" kako bi se razgovaralo o mogućem sazivanju Vijeća sigurnosti UN-a. "Problem je, ako budemo čekali sastanak koji je predviđen za ožujak ili ako čekamo jako dugo, smatram, da će Iranci pokušati izvući korist iz toga i zavlačiti sa svojim nuklearnim ambicijama", kazala je Rice koja se nalazi u posjetu Liberiji. Američka državna tajnica je dodala kako postoji međunarodni konsenzus o mjerama koje treba poduzeti protiv Irana.

ZAGREB/SANTIAGO - Michelle Bachelet, pobjednica čileanskih predsjedničkih izbora, u prvome je obraćanju odala počast svome ocu, žrtvi vojne diktature i obećala raditi za dobrobit svih građana svoje domovine koja će do 2010., uspjesima "iznenaditi svijet". 54-godišnja Bachelet govorila je pred desecima tisuća pristaša nakon što je njezin protivnik, milijarder Sebastian Pinera (desnica) priznao poraz u drugome izbornom krugu. Prvim riječima nakon pobjede Bachelet je u nedjelju poručila da će Čile, 16 godina nakon diktature "ponovo iznenaditi svijet pokazavši da jedna zemlja može postati još prosperitetnija a pritom ne izgubiti dušu, jer će pomagati onima koji zaostaju".

RIM - Benedikt XVI. primio je u ponedjeljak u Vatikanu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji ga je pozvao u posjet Crnoj Gori. Crnogorski predsjednik upoznao je Papu s planovima o održavanju referenduma za neovisnost Crne Gore, kao i o odnosima između katolika i pravoslavaca u toj republici, koje je ocijenio odličnima. Vujanović je pozvao Papu u posjet, a Benedikt XVI. rekao je crnogorskom predsjedniku da želi "mirnu budućnost" njegovoj zemlji. "Razgovarali smo o aktualnim temama, pa i o sljedećem referendumu. Crna Gora želi demokratsku referendumsku konzultaciju", rekao je Vujanović novinarima na Trgu svetog Petra. U razgovoru Vujanovića s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Angelom Sodanom, bilo je također riječi o referendumu. Sodano je rekao kako će Sveta Stolica u tom pitanju biti u suglasju s Europskom unijom.

RIM - Benedikt XVI. primio je u ponedjeljak predstavnike rimske židovske zajednice, na čelu s glavnim rabinom Riccardom Di Segnijem, koji je pozvao Papu da posjeti rimsku sinagogu. U travnju ove godine biti će 20-ta godišnjica povijesnog posjeta Ivana Pavla II. rimskoj sinagogi. To je bio "jedinstveni događaj koji ne sprječava i novoga Papu da ga ponovi i koji je uvijek dobrodošao", rekao je Riccardo Di Segni poslije susreta s Benediktom XVI. Di Segni je naglasio kako je Joseph Ratzinger, kao kardinal i pročelnik Kongregacije za nauk vjere, imao važnu ulogu u prošlom pontifikatu, a da sada kao Papa osuđuje "antisemitizam i fundamentalistički terorizam".

BAAQOUBA - Pet policajaca i 12-godišnje dijete ubijeni su a 18 osoba ranjeno u atentatu automobilom-bombom na policiju u ponedjeljak sjeverno od Bagdada. Do napada je došlo u Muqdadiyahu, stotinjak kilometara sjeverno od glavnog grada, istaknuo je policijski izvor pokrajine Diyala. "Prvo je došlo do napada automatskim oružjem na policijsku patrolu te kad je pojačanje došlo na lice mjesta, automobil-bomba parkiran u blizini mjesta napada eksplodirao je", izjavio je taj izvor.

KABUL - Bombaš samoubojica koji se raznio u ponedjeljak poslijepodne u Kandaharu, na jugu Afganistana, usmrtio je šestero ljudi, a 14 ozlijedio, objavila je policija. U eksploziji su poginuli napadač, trojica afganistanskih vojnika i dvoje civila, a još su četvorica vojnika i deset civila ozlijeđeni. Najnoviji napad uslijedio je samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Hamid Karzai izrazio zabrinutost, jer talibanski gerilci sve češće izvode samoubilačke napade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙