FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Vrhovni sud ukinuo smrtnu kaznu medicinskim sestrama i liječniku

TRIPOLI, 25. prosinca 2005. (Hina/AP) - Libijski Vrhovni sud ukinuo jeu nedjelju smrtnu kaznu izrečenu bugarskim medicinskim sestrama ijednom palestinskom liječniku, optuženima da su zarazili libijskudjecu HIV-om, i naredio je novo suđenje na nižoj istanci, priopćili susud i odvjetnici.
TRIPOLI, 25. prosinca 2005. (Hina/AP) - Libijski Vrhovni sud ukinuo je u nedjelju smrtnu kaznu izrečenu bugarskim medicinskim sestrama i jednom palestinskom liječniku, optuženima da su zarazili libijsku djecu HIV-om, i naredio je novo suđenje na nižoj istanci, priopćili su sud i odvjetnici.

"Sud je prihvati žalbu pet bugarskih medicinskih sestara i liječnika i poslao je slučaj natrag nižem sudu na ponovno suđenje", rekao je predsjedavajući suda Ali Alouss.

Odvjetnici su izjavili za Reuters da to znači da je smrtna kazna ukinuta i da će niži sud u Benghaziju, koji je donio te presude, ponovno pokrenuti sudski postupak.

Ova odluka Vrhovnog suda očiti je pokušaj okončanja napetosti između Libije i Zapada oko suđenja zdravstvenim radnicima. Bugarski predsjednik izjavio je u subotu da se nada da će biti postignut pomak u tom slučaju nakon što su libijski i europski pregovarači uspjeli sklopiti sporazum.

Taj slučaj onemogućio je pokušaje libijskog čelnika Moamara Gadafija da obnovi veze sa Zapadom. Europa i SAD optužile su Libiju da je izmislila optužbe da su bugarske medicinske sestre i palestinski liječnik namjerno zarazili 400 djece HIV-om u jednoj bolnici u Benghaziju.

Rođaci zaražene djece prosvjedovali su ispred suda noseći plakate na kojima je pisalo "Sretan vam Božić sestre, ali što smo vam mi učinili da ste nas vi zarazili?"

Najmanje 50 od 426 zaražene djece je umrlo.

Bugarska je pozdravila u nedjelju odluku libijskog Vrhovnog suda.

"Ponovno suđenje otvara nove izglede za postizanje onoga što obrana, a vjerujem i svi Bugari, žele", rekao je glasnogovornik bugarskog ministarstva vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙