FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 16. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

SANTIAGO

Socijalistička kandidatkinja Michelle Bachelet izabrana je u drugom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora za prvu predsjednicu u povijesti Čilea, objavilo je izborno povjerenstvo. Bachelet, kandidatkinja vladajuće koalicije lijevog centra, osvojila je 53.51 posto glasova, dok je oporbeni kandidat Sebastian Pinera dobio 46.48 posto glasova čileanskih birača, objavljeno je nakon prebrojanih glasova s 97.52 posto biračkih mjesta. Pinera je u obraćanju javnosti nakon objave privremenih rezultata priznao poraz i čestitao Bachelet na izbornoj pobjedi. "Želim čestitati Michelle Bachelet na njezinom trijumfu", rekao je Pinera, umjereni konzervativac i jedan od najbogatijih Čileanaca. Izbornom pobjedom Bachelet je postala prvom ženom na čelu Čilea, a izborni rezultati ukazuju na daljnje jačanje političke ljevice u Latinskoj Americi, nakon što je socijalist Evo Morales prošloga mjeseca pobijedio na predsjedničkim izborima u Boliviji, pridruživši se ljevičarima na čelu Argentine, Brazila, Urugvaja i Venezuele.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon uspješno je u nedjelju navečer podvrgnut traheotomiji, izjavio je glasnogovornik bolnice Hadassah Ein Kerem u Jeruzalemu Ron Krumer. "Operacija je prošla uspješno i premijer je smjesta vraćen na neurokirurški odjel", kazao je glasnogovornik. "Pregled mozga skenerom koji je također učinjen u nedjelju nije otkrio nikakvu promjenu", nastavio je glasnogovornik ne navodeći druge detalje. Druga glasnogovornica bolnice ranije je kazala da je "premijerovo stanje još uvijek ozbiljno, ali stabilno". "Traheotomija će pomoći da se riješi pomagala pri disanju", dodala je glasnogovornica.

HELSINKI

Finska predsjednica Tarja Halonen, koja se kandidirala za svoj drugi mandat, premoćno će pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, ali najvjerojatnije neće osvojiti potrebnu većinu, te će se u drugom krugu suočiti s konzervativnim bivšim ministrom financija Saulijem Niinistom, pokazuju izborne projekcije javne televizije YLE. Televizija YLE objavila je da je Halonen osvojila 47,5 posto, dok je na drugom mjestu Niinisto s osvojenih 22,8 posto glasova finskih birača. Za pobjedu u prvom krugu potrebno je osvojiti više od 50 posto glasova. Drugi izborni krug trebao bi se održati 29. siječnja.

TRIPOLI

Pregovori o obeštećenju obitelji libijske djece žrtava AIDS-a, predviđeni za nedjelju 15. siječnja, odgođeni su za otprilike tjedan dana jer se američki i europski pregovarači nisu pojavili, izjavili su u nedjelju libijski dužnosnici. Ti pregovori između Libije i Bugarske, uz sudjelovanje predstavnika EU-a i SAD-a, na kojima se trebao usuglasiti model fonda za djecu zaraženu virusom HIV-a, "odgođeni su za otprilike tjedan dana do dolaska ostatka američkih i europskih pregovarača", kazali su dužnosnici. Pet bugarskih bolničarki i palestinski liječnik osuđeni su na smrtnu kaznu 6. svibnja 2004. godine jer su navodno virusom AIDS-a u bolnici u Benghaziju, na sjeveroistoku zemlje, zarazili 426-ero libijske djece od kojih je 51 preminulo. Libijski vrhovni sud je u prosincu prošle godine odobrio novo suđenje nakon što je poništio prvostupanjsku presudu.

PRIŠTINA

Mnogobrojnim manifestacijama na Kosovu je u nedjelju obilježena sedma obljetnica pokolja 42 albanska civila u kosovskom selu Račak, oko 30 kilometara južno od Prištine, koji su počinile srpske snage. U prijepodnevnim satima premijer Kosova Bajram Kosumi u pratnji najbližih suradnika posjetio je memorijalni centar u Račku i položio cvijeće na grobove ubijenih. Kosumi je tom prigodom istaknuo da je Račak bio prekretnica u odnosu međunarodne zajednice prema zločinima koji su izvršile srpske snage na Kosovu. Pokolj u Račku, u kojem su 15. siječnja 1999. ubijena 42 Albanca, jedan je od najtežih masovnih zločina za koji se okrivljuju srpske snage na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙