FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mogu li psi nanjušiti rak?

NEW YORK, 14. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Pseći visoko istančaninjuh mogao bi pomoći u ranoj dijagnostici karcinoma, zaključak jeskupine istraživača pod vodstvom Michaela McCullocha iz Pine StreetFoundation iz Kalifornije.
NEW YORK, 14. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Pseći visoko istančani njuh mogao bi pomoći u ranoj dijagnostici karcinoma, zaključak je skupine istraživača pod vodstvom Michaela McCullocha iz Pine Street Foundation iz Kalifornije.

Istraživanje je pokazalo da trenirani psi mogu detektirati plućni karcinom i rak dojke u ranom stadiju njušeći dah pacijenata.

"Istraživači su primijetili da stanice raka ispuštaju molekule različite od onih iz zdravih stanica, i to je ono što bi visoko osjetljiv pseći nos mogao zamijetiti", rekao je McCulloch. "Međutim, nitko dosad nije proveo cjelovitu studiju o tome", dodao je.

Za njegovo istraživanje, pet pasa trenirano je da različito odgovori na dah zdravih i bolesnih pacijenata.

"Psi su naučili sjesti ili leći ispred uzoraka bolesnih pacijenata i ignorirati one zdravih kroz metodu nagrade hranom", kaže on.

Nakon razdoblja treninga, McCulloch i njegovi kolege testirali su sposobnost životinja da razdijele bolesne pacijente o onih u kontrolnoj skupini.

Psima je dan primjerak daha 55 pacijenata s rakom pluća i 31 pacijentice s rakom dojke, kao i 83 zdrave osobe, a psi su u 90 posto slučajeva uspjeli razlikovati dah.

"Ti rezultati pokazuju da postoji nada u rano otkrivanje", rekao je McCulloch. "Nadam se da će se pokazati interes za nastavak ovog istraživanja", kaže McCulloch. "Ono pokazuje da tu zasigurno nečeg ima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙