FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sociolozi: Mobiteli povećavaju psihološki pritisak i narušavaju obiteljske odnose

ZAGREB , 14. prosinca 2005. (Hina) - Iznimno ubrzan napredakkomunikacijske tehnologije sam po sebi nesumnjivo je pozitivan, noamerički znanstvenici upozoravaju da, kad je riječ o sve češćojuporabi mobilnih telefona, on može imati iznimno negativne i sve većeposljedice na pojedinca i njegovu obitelji.
ZAGREB , 14. prosinca 2005. (Hina) - Iznimno ubrzan napredak komunikacijske tehnologije sam po sebi nesumnjivo je pozitivan, no američki znanstvenici upozoravaju da, kad je riječ o sve češćoj uporabi mobilnih telefona, on može imati iznimno negativne i sve veće posljedice na pojedinca i njegovu obitelji.

Mobiteli utječu na povećani psihološki pritisak i narušavanje obiteljskih odnosa, smatraju autori istraživanja čiji su rezultati objavljeni u prosinačkom broju stručnog časopisa "Medical News today".

Skupina sociologa koja surađuje s uredništvom časopisa "Journal of Marriage and Family" studiju je provela u dva navrata, od 1998. do 1999. i od 2000. do 2001. Ustanovljeno je da su i kod muškaraca i kod žena mobiteli faktor koji sve češće "ometa" normalan obiteljski život. Zaključili su i da su žene u lošijem položaju od muškaraca, jer osjećaju i obrnuti efekt, a to znači da korištenje mobitela u njihovu slučaju omogućuje da njihov privatni i obiteljski život utječe na obavljanje posla.

Zahvaljujući mobilnim telefonima i pagerima odnosno dojavljivačima u svakom vam je trenutku dostupan gotovo svatko, upozorava sociologinja Noelle Chesley s Katedre za sociologiju Sveučilišta u Wisconsinu, ističući kako je to u mnogim životnim situacijama prednost, no također upozorava da se to istodobno sve češće odražava na zdravlje pojedinca koji trpi negativne posljedice. Zaključili su da brige što ih žene prenose s posla u privatni život i obratno, a to je "zahvaljujući" mobitelima i dojavljivačima sada još jednostavnije, utječu na povećani psihološki pritisak te nerijetko dovode do narušenih obiteljskih odnosa.

Bez mobitela, a često i dojavljivača, u modernom je svijetu život postao gotovo nezamisliv. Sociolozi upozoravaju da bi ljudi vrlo skoro mogli platiti ozbiljan danak za to, budući će se komunikacijska tehnologija bez sumnje i dalje razvijati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙