FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan, Vidović i Ronko o slučajevima u Požegi i Sisku

ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan istranački mu kolege požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i smijenjenisisački gradonačelnik Davorko Vidović optužili su danas središnjudržavnu vlast da pritiscima i ucjenama pomaže održanju HDZ-ove lokalnevlasti.
ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan i stranački mu kolege požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i smijenjeni sisački gradonačelnik Davorko Vidović optužili su danas središnju državnu vlast da pritiscima i ucjenama pomaže održanju HDZ-ove lokalne vlasti.

"HDZ po svaku cijenu, nemoralnim i nedopuštenim sredstvima, pokušava sačuvati svoju vlast i njezine učinke u proteklih 15 godina, a pitamo se nije li to treniranje da nas se i na državnoj razini vrati unatrag, na praksu 90-ih", kazao je Račan na konferenciji za novinare u SDP-ovoj središnjici, komentirajući smjenu vlasti u Sisku te prošlu sjednicu Skupštine Požeško-slavonske županije.

Ronko je odbacio optužbe da stoji iza pokušaja rušenja vlasti koalicije HDZ-a, HSLS-a, DC-a i HSP-a u toj županiji, u kojoj je jedan vijećnik HSP-a odbio poduprijeti proračun za 2006., a nakon toga ga je HSP zamijenio drugim vijećnikom.

"Riječ je o sukobu u vladajućoj koaliciji, jer neki više ne mogu podupirati kriminalne, kaubojske i nezakonite metode", ustvrdio je Ronko. Dodao je da Središnji državni ured za upravu nije reagirao na tri "utemeljena zahtjeva" za nadzorom u Županiji, da Ministarstvo financija odgađa gradu Požegi platiti 14 milijuna kuna za kupljenu zgradu Porezne uprave i da ne odgovara na zahtjev za odobrenjem kreditne linije Požeškog poglavarstva.

Ronko je, ustvrdivši da središnja vlast u medijima podmeće i tezu da će ministrica Marina Matulović-Dropulić pokrenuti raspuštanje Gradskog vijeća jer, tobože, nije donijelo prostorni plan, kazao da je taj plan donesen 23. prosinca.

Davorko Vidović ustvrdio je, pak, da se "u Sisku pokušava na najgrublji i najprimitivniji način zatrti izborna volja, uz ciničnu poruku građanima da njihov izbor nije važan".

Inače, Vidovićeva smjena s mjesta gradonačelnika potvrđena je odlukom Središnjeg ureda za državnu upravu koji je zakonitima proglasio tri sjednice Gradskog vijeća, među kojima i onu na kojoj je smjenjen. Vijeća ga je smijenilo u nazočnosti 17 vijećnika koalicije HDZ-a, DC-a i HSLS-a, HSP-a, te dvojice vijećnika SDP-a.

Vidović je podsjetio da je ta koalicijska lista na izborima dobila 25 posto glasova birača, a odgovornost za smjenu vlasti, koju drži nezakonitom, vidi u HDZ-u i HSP-u, koji, kaže, potiču ucjene i kupnju vijećnika i time se hvale. Vidović je najavio ustavnu tužbu protiv rješenja ureda za državnu upravu.

Sisački HDZ prozvao je da je u proteklih 15 godina "funkcionirao kao svojevrsna 'Cosa nostra", pa je, kaže, "normalno da im smjena vlasti nije odgovarala, jer je donijela prekid kanala financiranja i mogućnost kaznenog progona".

Račan je, pak, na upit hoće li njegova stranka poduprijeti zahtjev HSS-a za ostavkom državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za upravu Antuna Palarića, ocijenio da je Palarić sam sebe dovoljno kompromitirao te da bi sam trebao podnijeti ostavku. Smatra da bi, osim njegove, trebalo postaviti pitanje odgovornosti njegovih nadređenih jer je, ustvrdio je, "poznato da Palarić, a i neki drugi iz Vlade neće raditi na svoju ruku, pa makar se radilo i o zaštiti zakonitosti".

Založio se da se sisački i požeški, ali i velikogorički slučaj riješi izvanrednim izborima, premda se protivi usporedbi između Požege i Velike Gorice, jer je, kaže, u požeškom slučaju riječ o pokušaju održanja loše i deformirane vlasti i kriminala, a u Gorici o prekidu takve prakse.

U Veliko Gorici je, naime, "neposlušni" HSP-ovac Ivan Brdek prešao na stranu oporbe, usprotivivši se koalicijskoj vlasti koju predvodi SDP, u kojoj sudjeluje i HSP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙