FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obavještajna služba tvrdi da Iran pokušava proizvesti nuklearnu bombu (Guardian)

LONDON, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Iran potajno pokušavanabaviti tehnologiju i pronaći stručnjake koji bi mu omogućiliizgradnju nuklearnoga oružja, procurilo je iz izvješća obavještajneslužbe koje bi moglo još više produbiti sukob Zapada i Irana zbognuklearnog programa.
LONDON, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Iran potajno pokušava nabaviti tehnologiju i pronaći stručnjake koji bi mu omogućili izgradnju nuklearnoga oružja, procurilo je iz izvješća obavještajne službe koje bi moglo još više produbiti sukob Zapada i Irana zbog nuklearnog programa.

Planovi za nabavku nuklearne tehnologije obuhvaćaju područje od Europe do Sjeverne Koreje i zemalja bivšega Sovjetskog Saveza, piše britanski list The Guardian pozivajući se na neimenovanu europsku obavještajnu agenciju.

Izvješće napisano na 55 stranica nosi datum od 1. srpnja 2005, a sadrži materijal koji su prikupile britanske, francuske, njemačke i belgijske službe, a cilj mu je bio informirati ministre europskih vlada, piše Guardian.

Za izvješće se doznalo u trenutku dok Iran i Zapad ne uspijevaju riješiti spor nastao zbog iranskoga nuklearnog programa. SAD i EU boje se da je iranski civilni nuklearni program zapravo paravan za program izrade nuklearnog oružja, dok Iran tvrdi da mu je nuklearna tehnologija potrebna za proizvodnju električne energije.

U izvješću obavještajne službe tvrdi se da Iran ima napredan program kojemu je cilj nabaviti opremu i pronaći stručnjake koji će omogućiti izradu nuklearnog oružja.

Usto u izvješću piše da su Sirija, Pakistan i Sjeverna Koreja dio svjetskoga crnog tržišta zabranjenim dijelovima oružja.

Autori dokumenta upozoravaju da je Iran izgradio mrežu tvrtki koje služe kao paravan te posrednika i akademika koji su zaduženi za pronalaženje informacija i materijala potrebnih za izgradnju nuklearnoga, biološkog i kemijskog arsenala, prenosi Guardian.

Prema Guardianu, u dokumentu se detaljno navode pokušaji Teherana da napravi raketu koja bi dosegla Izrael i južnu Europu.

Autori izvješća zaključuju da i Sirija i Pakistan kupuju tehnologiju i kemikalije potrebne za razvoj raketnoga programa i obogaćivanje urana, prenosi Guardian.

Cilj izvješća je upozoriti europske tvrtke koje posluju s tvrtkama koje služe kao paravan. Nisu, međutim, navedena imena zapadnih tvrtki i akademika za koje se pretpostavlja da surađuju s Iranom, Sjevernom Korejom, Sirijom ili Pakistanom.

U utorak je Iran poručio da će sljedeći tjedan nastaviti istraživati i razvijati atomsko gorivo. To bi moglo izazvati novi zahtjev Washingtona i Europske unije da se slučaj prijavi UN-ovu Vijeću sigurnosti koje bi moglo tražiti političke i gospodarske sankcije protiv Irana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙