FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pankretić: Saborsku raspravu o stanju u poljoprivredi

VARAŽDIN, 12. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS)izrazila je danas u Varaždinu nezadovoljstvo poljoprivrednom politikomaktualne Vlade ocjenjujući da ona pridonosi propasti sela i seljaka uHrvatskoj.
VARAŽDIN, 12. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) izrazila je danas u Varaždinu nezadovoljstvo poljoprivrednom politikom aktualne Vlade ocjenjujući da ona pridonosi propasti sela i seljaka u Hrvatskoj.

"Je li to doprinos Vlade ulasku Hrvatske u Europsku uniju", upitao je saborski zastupnik HSS-a i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Božidar Pankretić na stranačkoj konferenciji za novinare, te najavio da će HSS zbog stanja u poljoprivredi zatražiti saborsku raspravu.

Izrazio je i zabrinutost povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini za čak 50 posto, kao i predloženom prolongacijom isplata poticaja poljoprivrednicima. To je, rekao je Pankretić, nedopustivo i posebno će pogoditi one koji su na temelju iznosa dobivenih za poticaje dizali kredite.

Saborski zastupnik Ivan Kolar ustvrdio je da plavu naftu koriste svi koji ne bi trebali, a da su seljaci optuženi za prijevaru. Kolar je kazao da je u hrvatsko selo preslikan bavarski model, za koji nema uvjeta. Rezulat toga je ubrzano osiromašivanje sitnih zemljoposjednika, uglavnom staračkih poljoprivrednih domaćinstava, koja su i egzistencijalno ugrožena, jer još nije uveden institut nacionalne mirovine.

Zlatko Zagorec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara nazvao je aktualnu županijsku vlast u Varaždinu "grobarom županijske povrćarske proizvodnje". Prenio je nezadovoljstvo proizvođača prepolovljenim županijskim poticajima za proizvodnju cvijeća i povrća, te okrupnjavanje zemljišta.

Zbog takvog odnosa Županije, povrćarstvo je unazađeno i proizvođači bilježe poslovne minuse, što će, rekao je Zagorec, dovesti do odustajanja od te vrste proizvodnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙