FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka osudila Ahmadinedžove istupe

BERLIN, 14. prosinca 2005. (Hina) - Njemačka želi pokrenuti međunarodnuinicijativu kojom bi se osudili antisemitski ispadi iranskogpredsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, objavio je u srijedu ured njemačkekancelarke Angele Merkel.
BERLIN, 14. prosinca 2005. (Hina) - Njemačka želi pokrenuti međunarodnu inicijativu kojom bi se osudili antisemitski ispadi iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, objavio je u srijedu ured njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Angela Merkel će tijekom summita Europskog vijeća krajem tjedna inzistirati na osudi, a s predsjedavajućim Europske unije će se razmotriti uključivanje Ujedinjenih naroda u čitav slučaj", izjavio je glasnogovornik vlade Thomas Steg.

Merkel je najnovije u nizu antisemitskih izjava Ahmadinedžada, u kojima je holokaust nad europskim Židovima okarakterizirao kao "mit", ocijenila "nepojmljivima".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier istupe iranskog predsjednika drži "šokantnima i neprihvatljivima".

"Izjave Ahmadinedžada opterećuju europsko-iranski dijalog o nuklearnom programu", izjavio je Steinmeier. Sve parlamentarne stranke u njemačkom Bundestagu su se zauzele za donošenje rezolucije u kojoj bi se osudio Teheran.

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Paul Spiegel je izrazio svoje ogorčenje ispadima iranskog predsjednika, a posebice negiranjem pogroma nad 6 milijuna Židova.

"Ja sam u holokaustu izgubio sestru i mnoge rođake i kada ovako nešto čujem ostajem bez riječi", izjavio je Spiegel.

Negiranje holokausta se u Njemačkoj tretira kao širenja rasne i nacionalne mržnje, za što je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Ahmadinedžad je u srijedu iznova negirao postojanje holokausta, te je ustrajao na ideji da se izraelska država preseli u Europu, Ameriku ili Kanadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙