FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: Nastavlja se rasprava o ribolovnom području

LJUBLJANA,11. siječnja 2006.(Hina) - Slovenski dužnosnici i političarii dalje se očituju o vladinoj uredbi kojom je cijela Savudrijska valaproglašena dijelom slovenskoga ribolovnog područja.
LJUBLJANA,11. siječnja 2006.(Hina) - Slovenski dužnosnici i političari i dalje se očituju o vladinoj uredbi kojom je cijela Savudrijska vala proglašena dijelom slovenskoga ribolovnog područja.

Ministar za okoliš i predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS), jedne od članica vladajuće koalicije, Janez Podobnik izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da su uredbom potvrđena tradicionalna stečena prava na ribolov slovenskih ribara u području koje je određeno slovenskim i koje uz cijelu Savudrijsku valu uključuje i područje ekološkog pojasa koji je slovenski parlament proglasio prošle godine.

Podobnik je osudio "nedržavotvorne" izjave oporbenih zastupnika koji govore da je uredba na klimavim nogama kad je riječ o međunarodnom pravu.

I u srijedu je nastavljena polemika o nekim izjavama predstavnika oporbe- zastupnik liberalnih demokrata (LDS) Marko Pavliha doveo je u pitanje pravni iako ne i politički aspekt uredbe o ribolovnom području, a zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Aurelio Jurij je upozorio da preklapanje proglašenih jurisdikcija u sjevernom Jadranu može izazvati dodatne napetosti između Zagreba i Ljubljane.

Na te izjave reagirali su i predstavnici Nacionalne stranke (SNS). Zastupnik te stranke Srečko Prijatelj u srijedu je ponovio da je Jurijev komentar bio primjereniji hrvatskom nego slovenskom političaru i da je nedržavotvoran. Polemiku je zaoštrio i poznatim stajalištem te stranke da "Istra nikad nije bila hrvatska". Stoga je u izjavi za javnost Prijatelj predložio da bi u slučaju međunarodne arbitraže o granici trebalo arbitrirati ne samo o Piranskom zaljevu za koji kaže da je "neosporno slovenski" nego i o tome čija je Istra.

"Istra nikad nije bila hrvatska i zato sadašnje stanje držimo okupacijom", naveo je Prijatelj u izjavi što ju je prenijela slovenska agencija STA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙